Odmah iza poznate Katedrale Sv. Stefana u centru Beča, u ulici Domgasse 5, nalazi se Mocartova kuća u Beču – zdanje u kojem se nalazi jedini do danas sačuvani Mocartov stan u austrijskoj prestonici, koji je pre pet godina pretvoren u muzej. Volfgang Amadeus Mocart (rođen 27. januara 1756. u Salcburgu, preminuo 5. decembra 1791. u Beču) u ovom stanu živeo je zajedno sa svojom porodicom u periodu od 1784. do 1787. i u njemu je stvorio jedno od svojih najvažnijih operskih dela – Figarovu ženidbu.


Posetioce Mocartove kuće u Beču očekuje detaljan prikaz vremena u kojem je on živeo, te samog njegovog života i stvaralaštva. U središtu pažnje muzeja nalaze se godine koje je ovaj muzički genije proveo u Beču. Pored Mocartovog stana – četiri sobe, dva kabineta i kuhinja – koji se nalazi na prvom spratu i u kojem posetioci mogu da vide kako je živela porodica Mocart, muzej se prostire na još dva sprata. Drugi sprat posvećen je svetu muzike, dok se na trećem spratu muzeja nalazi prikaz Beča iz Mocartovog vremena. U sklopu same zgrade, tačnije u prizemlju se nalaze bistro Figaro i muzejska prodavnica, a u podrumu zgrade je koncertna sala u kojoj se održavaju koncerti i razne manifestacije.

Ove godine Mocartova kuća u Beču slavi svoj peti rođendan, te sve posetioce očekuju fenomenalni koncerti i izložbe. Poštovaoce i ljubitelje ovog muzičkog genija do 1. maja u ovom muzeju očekuje interesantna izložba Videćeš, kako možemo da uživamo u životu – Mocart i žene, koja putem pisama, dokumenata i portreta između ostalog tematizuje odnose između Mocarta i njegove supruge Konstance, njega i njegove sestre Nanerl, te njegovu ljubavnu vezu sa sestrom svoje žene, operskom primadonom Alojzijom Veber. Povodom jubileja samog muzeja, ali i povodom 255 godina od rođenja ovog slavnog austrijskog kompozitora, Mocartova kuća u Beču planira da na jesen na nekoliko dana izloži klavir na kojem je Mocart svirao.

Za pet godina, tačnije od otvaranja 2006. do danas, ovo zdanje u centru austrijske prestonice posetilo je više od 700.000 ljudi. Među stranim posetiocima najviše je Nemaca, Amerikanaca, Italijana i Rusa. Mocartova kuća u Beču otvorena je svakog dana od 10 do 19 sati, a ulaz staje devet evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari