Liste za drugi krug lokalnih izbora u Francuskoj, koji će biti održan i u nedelju su zaključene. Stranke koje su u prvom krugu osvojile između pet i 10 odsto glasova mogle su da naprave zajedničku listu sa nekom strankom koja je osvojila u istoj opštini najmanje 10 odsto glasova.

Liste za drugi krug lokalnih izbora u Francuskoj, koji će biti održan i u nedelju su zaključene. Stranke koje su u prvom krugu osvojile između pet i 10 odsto glasova mogle su da naprave zajedničku listu sa nekom strankom koja je osvojila u istoj opštini najmanje 10 odsto glasova. Najveći učesnik u toj političkoj trgovini bila je stranka centra Modem, koju vodi Fransoa Bajru.
U prvom krugu Modem je ukupno osvojio u svim opštinama samo 3,74 odsto glasova, neznatno prema Socijalističkoj stranci (PS) sa 47 odsto i Ujedinjenom narodnom pokretu sa 45 odsto glasova. Pri tome, Modem je uglavnom dobio glasove u urbanim sredinama, najviše u najvećim gradovima.
Međutim, uprkos maloj podršci građana, Modem vešto koristi svoju poziciju u centru. I PS i UMP su pokušavali da dobiju njegovu naklonost. U većini najvećih gradova, kao što su Lion, Marsej i Strazbur, Modem podržavši PS dobija odbornička mesta na njihovoj listi, dok su u Tuluzu i Bordou podržali UMP i dobili njihova mesta.
Modem, takođe, podržava neke značajne kandidate UMP, na primer državnu sekretarku u Vladi, Ramadu Jad u borbi sa PS u pariskom predgrađu Kolomb. Dosadašnji gradonačelnik Pariza Bernar Delanoe, siguran u uspeh zahvaljujući 41,6 odsto osvojenih glasova u prvom krugu i podršci Zelenih, samo je u tri od 20 pariskih arondismana (imaju status opštine) ponudio Modemu postizbornu koaliciju, jer će u ta tri arondismana Modem imati značajan deo odbornika.
Predsednik stranke Fransoa Bajru je u teškoj poziciji u borbi za predsednika opštine Poa, za koje mesto se bori sa kandidatima UMP i PS. Ne uspe li i, njegov i Modemov politički položaj će biti uzdrman. Bajru je, osvojivši treće mesto, sa 18 odsto osvojenih glasova na predsedničkim izborima, najavio kraj dvopartijskom sistemu u Francuskoj. Danas, nakon 10 meseci, sa samo 3,74 odsto glasova i podrškom čas UMP, čas PS, kao da se dvopartijski sistem vraća na francusku političku scenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari