Delegacija uspešnih zemljoradnika iz svih naselja opštine Veliko Gradište boravila je u poseti poznatom Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Solunu gde su se upoznali sa najsavremenijom mehanizacijom i tehnologijama u svim oblastima ratarstva, povrtarstva i stočarstva. Ova edukativna poseta za pedesetak poljoprivrednika organizovana je preko Agrarnog fonda a opština je obezbedila kompletne troškove putovanja i boravka u Grčkoj.

– Pored upoznavanja sa najsavremenijim dostignućima u poljoprivrednoj proizvodnji, poseban kvalitet ove studijske posete predstavlja činjenica što je našim robnim proizvođačima, koji imaju veće površine pod ratarskim i povrtarskim kulturama kao i pune staje stoke, pružena jedinstvena prilika da nekoliko dana provedu zajedno razmenjujući sopstvena iskustva kao i ona koja su stekle njihove kolege iz drugih zemalja, priča za „Braničevo Danas“ Živoslav Živković zamenik predsednika Skupštine opštine Veliko Gradište. Značajno je što su se odazvali mlađi proizvođači, koji uglavnom imaju relativno brojne porodice, pa su egzistencijalno vezani za agrarne delatnosti i selo. To je naša budućnost kad je u pitanju poljoprivreda uz obavezu stalnog unapređivanja komunalne infrastrukture i poboljšanja ukupnih uslova života u selima. Zbog toga će naše aktivnosti na edukaciji pravih, zainteresovanih poljoprivrednika imati permanentan karakter pa smo već planirali seriju specijalizovanih predavanja eminentnih stručnjaka iz svih oblasti agrara. Nekoliko naših proizvođača će uskoro učestvovati i na Svetosavskom saboru poljoprivrednika u Beogradu, koji je bio odložen zbog nepovoljnih vremenskih prilika, gde su pojedini zemljoradnici sa teritorije opštine Veliko Gradište već osvajali posebna priznanja, rekao nam je Živković.

Delegacija gradištanskih zemljoradnika iskoristila je ovu prilku i za obilazak Vojnog groblja srpskih ratnika a planirana poseta manastirima na poznatim Meteorima je, nažalost, bila neizvodljiva ali su opšti utisci zemljoradnika o poseti Grčkoj koje su doneli u zavičaj, prema rečima svih iz delegacije zemljoradnika, zaista impresivni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari