Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine podržava jedan od vodećih festivala igre u Evropi, istakao je Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade APV i pokrajinski sekretar za kulturu, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program predstojećeg Beogradskog festivala igre čije će 11. po redu izdanje početi 30. marta u Sava centru.


– Ono što je najvažnije jeste činjenica da konkretno radimo na decentralizaciji kulture i da predstave vrhunskog kvaliteta mogu da vide i građani koji ne žive u Beogradu ili Novom Sadu. Prošle godine je publika u Pančevu uživala u Beogradskom festivalu igre, a ove godine će moći to ponovo, ali će ove godine i Vrščani biti u prilici da u svom pozorištu „Sterija“ gledaju svetske plesače, istakao je Grujić.

Na konferenciji je prisustvovao i direktor Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca, koji je za „Danas“ potvrdio koliki je značaj gostovanja Festivala upravo u Vršcu.

– Da li možete da zamislite da više od 30 godina naša publika nije bila u mogućnosti da vidi baletsku predstavu? Veoma je važno što će umetnici nastupiti kod nas jer samo na taj način vi možete da zainteresujete novu publiku da dolazi. Ovo je veoma značajan momenat za Vršac i naše lepo barokno pozorište, istakao je dr Srđan Tomić.

„Igra senki“, omaž jedinstvenoj vezi između Baleta Augzburg i poznatog izraelskog koreografa sa stalnom adresom u Holandiji – Icika Galilija, biće izvedena 10. aprila od 20 sati u pozorištu „Sterija“ u Vršcu. Fokusiran na upotrebu tehnike u službi individualnosti igrača, i jedinstvenog korišćenja rasvete, Galilijev rukopis poseduje rafinman koji je nadaleko prepoznatljiv. Veče čini šest kraćih postavki, koje kritičari berlinskog magazina BalletTanz najavljuju kao „najbolje od Galilija“, dok londonski Dance Europe obećava „atraktivne komade koji će jednako zadovoljiti stalnu i novu plesnu publiku“… Nemačka premijera ove večeri je zakazana neposredno pred nastup na Beogradskom festivalu igre, a za domaću publiku ovo je prilika da prvi put na našoj sceni upozna Anu Đorđević, prvu solistkinju ove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari