Bušova administracija planira da gotovo 230 miliona dolara namenjenih za pomoć antiterorističkom programu Pakistana iskoristi za usavršavanje dotrajalih borbenih aviona tipa F-16. Pojedini članovi Kongresa su na ovaj predlog reagovali sa zaprepašćenjem i besom, te će možda osujetiti sprovođenje plana u delo.

Bušova administracija planira da gotovo 230 miliona dolara namenjenih za pomoć antiterorističkom programu Pakistana iskoristi za usavršavanje dotrajalih borbenih aviona tipa F-16. Pojedini članovi Kongresa su na ovaj predlog reagovali sa zaprepašćenjem i besom, te će možda osujetiti sprovođenje plana u delo. Kongresmeni su predlog administracije dočekali nespremni, pri čemu su neki od njih počeli da sumnjaju da je svrha sporazuma pridobijanje novog premijera Pakistana Jusufa Raza Gilanija, koji će se naredne sedmice sastati s predsednikom Džordžom Bušom, kao i smirivanje tenzija nastalih zbog pogibije 11 članova pakistanskih paramilitarnih snaga tokom vazdušnog napada SAD na avganistansku granicu proteklog meseca. Za finansiranje modernizacije aviona F-16 biće iskorišćeno više od dve trećine od 300 miliona dolara koje bi Pakistan ove godine dobio od SAD za vojnu opremu i obuku vojske.
Kongres je prošle godine naglasio da će ovaj novac biti iskorišćen za sprovođenje zakona i borbu protiv terorizma. Pakistanska vojska je retko koristila avione F-16, proizvedene 1980-ih, u antiterorističim misijama, u velikoj meri zbog toga što se civili na taj način izlažu riziku, što bi moglo pobuditi antivladine sentimente u okviru federalne administracije plemenskih područja.
Zvaničnici Stejt dipartmenta tvrde da će usavršena verzija F-16 biti znatno preciznija u gađanju meta, te će na taj način rizik od civilnih žrtava biti smanjen. To što će SAD platiti usavršavanje aviona umesto Pakistana, omogućiće pakistanskoj vladi da izdvoji finansije za ublažavanje posledica porasta cena goriva i hrane, što je dovelo do ekonomske krize u zemlji, dodali su oni.
Stejt dipartment je Kongresu podneo izveštaj na dve strane u kojem navodi da će usavršavanje starog modela aviona „učiniti letelicu otpornijom u neprijateljskom okruženju, te će F-16 postati vrednije oružje u borbi protiv terorizma koji će moći da operiše i danju i noću“. Ipak, veliki broj zvaničnika Kongresa i dalje je sumnjičav. Usavršeni model F-16 neće biti u upotrebi pre 2011, rekao je jedan od zvaničnika, koji je zahtevao anonimnost, i postavio pitanje da li bi finansije mogle biti uložene u neku opremu za borbu protiv terorizma koja bi mogla brže da stupi u upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari