Mogu li se poljupci u braku potrošiti? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ u rubrici „Ženski svet“ je objavio tekst o tome koliko dugo traje draž poljubaca datih od jedne iste osobe.

U rubrici „ženski svet“ Mali žurnal se opet bavio temom poljubaca, u prošlom tekstu, koji smo takođe obradili u Vestima iz prošlosti, a na koji se ovaj nadovezuje, bilo je reči o tome koliko je poljubaca dnevno muž dužan svojoj ženi.

Ovaj put reč je o tome koliko dugo poljupci jednog partnera mogu da znače drugom. Može li se njihova draž potrošiti vremenom?

Povod za ovaj tekst bio je jedan čovek, čije ime se ne pominje, koji je tvrdio da je tačno izbrojao koliko je poljubaca dao svojoj ženi za 30 godina braka. Izbrojao je 1.250.000 poljubaca.

On kaže da je u prvih godinu dana braka, koje on naziva „medenih 12 meseci“, svoju suprugu poljubio 36.500 puta, što je otprilike 100 poljubaca dnevno.

Mogu li se poljupci u braku potrošiti? 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Već u drugoj godini braka broj poljubaca se smanjio za pola, a u trećoj je spao na oko deset dnevno. Razlog za sve manji broj poljubaca je, po njegovom mišljenju, to što je njihova draž vremenom počela da bledi.

Posle četvrte godine braka on je svoju ženu ljubio samo ujutru i uveče i u nekim posebnim prilikama, na primer, ako je išao na neki duži put ili kad se vraćao.

U petoj godini brojao je samo poljupce za dobro jutro i laku noć, a i tada je svoju ženu ljubio čisto reda radi.

„I kada bi svoju fantaziju naprežući se pustio da radi, ipak se nije mogao opomenuti čarobnog poljupca, koji mu je nekada sa usana ženskih dolazio“, piše novinar Malog žurnala.

Posle ove pete godine sa svojom ženom je vrlo retko razmenjivao poljupce. Mislio je da će odsustvo poljubaca posle dužeg vremena vratiti staru želju, ali to se nije desilo.

Tako je on izveo zaključak da poljubac jedne osobe može da ima draž samo jedno određeno vreme.

Novinar je posle ovog zaključka nastavio tekst jednom pričom sa beogradskih ulica, o nekom mladiću koji je na ulici iznenada poljubio jendu babu, koja ima samo jedan zub.

Kada ga je baba pitala zašto ju je poljubio, on je rekao: „Pre neku noć usnim da će mi se oprostiti svi grehovi ako pljubim babu koja ima samo jedan zub. Kao što vidiš, bako, meni se sreća osmehnula“.

Na to je njemu baba rekla: „E moj sinko, nisu ti još oprošteni grehovi. Nisi ti sve video, imam ja još jedan krbanjak u donjoj vilici“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari