Manmohan Sing (77), predsednik indijske vlade, nagovestio je da će premijersku palicu predati Raulu Gandiju, 39-godišnjem nasledniku političke dinastije koja je dominantna u najvećoj demokratskoj zemlji na svetu od sticanja nezavisnosti 1947. Međutim, Sing je na prvoj konferenciji za novinare u protekle četiri godine rekao da ne planira da se povuče s funkcije na polovini petogodišnjeg mandata, čime je nagovestio da će Gandi stupiti na čelo vlade najranije nakon sledećih opštih izbora 2014.

„Ponekad osećam da mlađi ljudi treba da preuzmu visoke funkcije. Ukoliko i kada Kongres donese istu procenu, sa zadovoljstvom ću svoje mesto ustupiti bilo kome drugom“, rekao je Sing, odgovarajući na pitanje novinara da li će ustupiti premijersku poziciju Gandiju. Njegovi komentari ponovo su širom Indije pobudili debatu o tome kada će Gandi preuzeti kormilo vlade, da li je kvalifikovan za tu funkciju, kao i da li će takva dinastijska smena biti zdrava za indijsku demokratiju.

Gandi je sin Radživa Gandija, bivšeg premijera koji je ubijen 1991, i Sonje Gandi, koja je bila na čelu Kongresa od 1998, ali je imenovala Singa za premijera nakon što je izvojevao pobedu na opštim izborima 2004. Baba Raula Gandija je Indira Gandi, koja je bila predsednica vlade do 1984. kada je na nju izvršen atentat, a njegov pradeda je bio Džavaharlal Nehru, prvi indijski premijer. Kao i njegov otac, koji je radio kao pilot, Raul Gandi nije pokazivao interesovanje za politiku u mladosti, koju je proveo u SAD i Kembridžu gde se školovao. Radio je kao konsultant u Londonu. Sada očito slovi za nekoga ko će preuzeti mesto lidera partije i premijera, pošto je ušao u parlament 2004, a tri godine kasnije je imenovan za generalnog sekretara Kongresa. Odigrao je ključnu ulogu na prošlogodišnjim opštim izborima, a na bilbordima je predstavljan kao novo lice Kongresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari