Istaknute demokrate kuju planove da vrate Kenedijeve u Senat tako što će angažovati udovicu senatora Edvarda Kenedija za protivkandidata njegovom republikanskom nasledniku u Masačusetsu, tvrde američki analitičari. Kada je Kenedi preminuo od tumora na mozgu, a njegov sin Patrik objavio da se neće kandidovati za mesto u Kongresu, Amerikanci su smatrali da u tom telu prvi put od 1947. neće biti Kenedijevih.

Međutim, na nagovor demokrata, Kenedijeva udovica Viktorija kandidovaće se za staro senatorsko mesto svog supruga i u Masačusetsu će se boriti protiv Skota Brauna, republikanca koji je na senatorsku poziciju stupio u januaru usred nacionalne zabrinutosti u vezi sa reformama zdravstvenog sistema.

Pojedine demokrate na visokim pozicijama, pak, veruju da su Kenedijevu suprugu ubedili da se kandiduje samo zato što je vide kao jedinu nadu za vraćanje senatorskog mesta. Prema pisanju Vašington posta, nekoliko istaknutih političkih ličnosti ohrabrili su Viktoriju da se kandiduje, uključujući i kongresmena Vilijama Delahanta iz Masačusetsa, koji je izjavio da bi ona „bez sumnje bila sjajan kandidat“.

Braun, umereni republikanac, jednom prilikom je nag pozirao za ženski časopis, a popularnost je stekao nakon iznenadne izborne pobede. Masačusets se često opisuje kao najliberalnija država SAD, a ime Edvarda Kenedija i dalje privlači dosta pažnje, mada ne u istoj meri kao imena njegove starije braće, bivšeg predsednika SAD Džona Kenedija i senatora Roberta Kenedija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari