Lideri albanskih političkih partija s juga Srbije uputili su juče pismo premijeru i vicepremijeru Srbije u kome se traži da se Ivica Dačić i Aleksandar Vučić izjasne koliko oni „smatraju da ima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“, saznaje Danas.

Oni su nezadovoljni što nisu prošli skupštinski amandmani u raspravi o mreži sudova, pa su prekinuli razgovore s Vladom Srbije o sedam tačaka koje se odnose na opštine Preševo, Bujanovac, Medveđa. Albanci traže da se u Preševu otvore osnovni sud i tužilaštvo, a u Bujanovcu prekršajni sud i tužilaštvo. S druge strane, Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava koje je Skupština Srbije usvojila 20. novembra predviđeno je da postoji Prekršajni sud u Preševu, kao i Osnovni sud u Bujanovcu, koji će pokrivati i područje Preševa, kao i da Osnovno tužilaštvo u Vranju ima svoje odeljenje u Bujanovcu.

Pre nego što je zakon usvojen, poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi imao je više amandmana na ovakvu organizaciju pravosuđa, koji nisu prihvaćeni. Osnovni sud u Preševu ukinut je 2010. godine i do tada je u njemu radilo petoro sudija, ali poslanik Haljimi u svojim amandmanima nije pomenuo status suda u Preševu, na šta je ukazao i ministar pravde Nikola Selaković tokom skupštinske rasprave.

Problem je aktueliziran kao posledica činjenice da su Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe 2011. godine, nezadovoljni načinom tehničke organizacije, bojkotovali popis stanovništva, pa je u zvaničnim rezultatima zabeležena brojka od 1.170 Albanaca koji žive na ovom području, iako ovdašnji političkih lideri tvrde da je taj broj oko 40.000.

Rezultati popisa uticali su na smanjenje transfera novca iz republičkog budžeta Nacionalnom savetu Albanaca, a bili su osnova i za mrežu sudova.

– Naš zahtev je da učestvujemo u popisu, ali da se ispune četiri ili pet uslova, problem pravno nevidljivih lica, i građana koji su bili nekoliko meseci na Kosovu – navodi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri. Izneti su i uslovi da se u popis uključe i azilanti, te da sastav komisija bude u skladu s nacionalnom strukturom stanovništva, kao i dvojezični formulari.

– Mi tražimo garancije iz početnih razgovora i obećanje koje su nam vicepremijer i premijer dali da je naš plan od sedam tačaka ostvarljiv i prihvatljiv za vladu – rekao je Šaip Kamberi, funkcioner Partije demokratskog delovanja (PDD). On priznaje da je problem nastao na osnovu rezultata popisa iz 2011, koji ne odražava pravu sliku broja etničkih Albanaca u tri opštine juga Srbije.

– Ako je zvanični stav vlade i resornih ministarstava da u Bujanovcu ima 244 Albanaca, u Preševu njih 416, a u Medveđi 521, onda zapravo razgovori i nisu ozbiljni i mi kao politički predstavnici Albanaca koji nisu učestvovali u popisu „ne vidimo razloge daljeg učestvovanja“ u dijalogu – rekao je Kamberi.

Haljimi se ne javlja

Tokom jučerašnjeg dana, iako je bilo više poziva, poslanik PDD Riza Haljimi nije se javljao na mobilni telefon, dok su ostali predstavnici političkih partija bili nedostupni za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari