Nesanirani odbrambeni bedem na desnoj obali Zapadne Morave kod sela Bogdanje, na kome skoro godinu dana nakon majskih poplava JVP „Srbijavode“ nije izvršila sanaciju, ponovo preti da ugrozi Ribničke i Odžačke Salaše. U ovom trenutku voda ne ugrožava stambene objekte. I sve nadležne službe su na terenu i prate nivo vodostaja. Vodostaj Zapadne Morave je u stagnaciji, javlja informativna služba ove opštine.


Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije i predsednika opštine Trstenik Miroslava Aleksića, nakon majskih poplava bedem Zapadne Morave, koji je u nadležnosti „Srbijavoda“, nije saniran iako je opštine Trstenik preduzeću „Srbijavode“ čak nudila mogućnost da svojim sredstvima i mehanizacijom samostalno izvrši sanaciju.

„Mi smo kao opština, nakon majskih poplava, pisanim putem u više navrata apelovali da „Srbijavode“ izvrši sanaciju odbrambenog bedema na desnoj obali Zapadne Morave kod Bogdanja i od njih smo krajem prošle godine dobili odgovor da je prodor delimično zatvoren u dužini od 60 metara, a da će ostatak biti saniran početkom ove godine, što se do sada nije dogodilo. Kao opština nismo dobili dozvolu da sami izvršimo sanaciju i sada se nalazimo u situaciju da poljoprivredno zemljište ponovo plavi i da ponovo imamo opasnost da voda poplavi i kuće koje su uz pomoć donatora sanirane“, izjavio je Aleksić i dodao da se sada postavlja i pitanje odgovornosti i nadoknade štete.

Opština Trstenik je nakon prošlogodišnjih poplava pretrpela štete koje se procenjuju na preko 550 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari