Visoki zvaničnici Pentagona, Stejt departmenta i američkih obaveštajnih službi sastali su se u četvrtak u Beloj kući kako bi razmotrili vojne opcije – od raketnih do većih vazdušnih napada – protiv režima sirijskog lidera Bašara al Asada. Podeljena administracija predsednika Baraka Obame sastala se dan nakon tvrdnji sirijskih pobunjenika da su oružane snage koristile hemijsko oružje u napadu u predgrađu Damaska.

Prema rečima pojedinih zvaničnika koji su prisustvovali sastanku, navodi Njujork tajms, odluka nije doneta, čime je produbljena podela između onih koji se zalažu za vojnu intervenciju i onih koji smatraju da bi to bilo neoprezno. Vojne opcije o kojima je diskutovano, tvrde američki zvaničnici, obuhvataju raketni napad sa broda iz Sredozemnog mora gde su SAD rasporedile dva razarača, kao i napade avionima, raspoređenim na Bliskom istoku i u Evropi.

Ako SAD odluče da uz pomoć zapadnih saveznika krenu u vojnu akciju protiv sirijskog režima, piše Njujork tajms, to bi bio još jedan u nizu sukoba gde bi Amerika igrala glavnu ulogu bez izjašnjavanja UN, poput onih na Kosovu, u Avganistanu i Iraku. Međutim, predsednik SAD Barak Obama juče je izjavio da Amerika još čeka potvrdu navoda da je upotrebljeno hemijsko oružje i da će ako se potvrdi da je to tačno „situacija zahtevati pažnju“ Vašingtona.

Ruski šef diplomatije i američki državni sekretar Sergej Lavrov i Džon Keri, pozvali su juče vlasti u Siriji da sarađuju sa stručnjacima UN oko navoda o napadu hemijskim oružjem. Oni su pozvali i pobunjenike da „garantuju“ pristup stručnjaka navodnom mestu napada. Prema saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, Lavrov i Keri su u telefonskom razgovoru izrazili „zajednički interes“ da UN sprovede „objektivnu istragu“ tih navoda.

Vašington je još u aprilu posumnjao da Vlada Sirije koristi toksični gas sarin, pa su neki američki zvaničnici „signalizirali“ pobunjenicima da će im poslati oružje. Međutim, prema rečima sirijskih opozicionara, nikakvo oružje nije stiglo. Iako je 35 država oštro reagovalo na navode o upotrebi hemijskog oružja, jedino su Francuska i Turska pozvale na „odgovor silom“ Siriji.

Neimenovani zvaničnik sirijskih službi bezbednosti rekao je da bi bilo „političko samoubistvo“ da je vlada prvog radnog dana misije UN u Siriji upotrebila hemijsko oružje. To mišljenje dele i međunarodni analitičari koji ne veruju u tvrdnje sirijskih pobunjenika da su napadnuti toksičnim gasom.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je juče sirijske vlasti da će biti „teških posledica“ ako su upotrebile hemijsko oružje u predgrađu Damaska, jer bi to predstavljalo zločin protiv čovečnosti. „Svakom upotrebom hemijskog oružja, kakvo god ono bilo i ko god ga koristi, i pod kakvim god okolnostima, krši se međunarodno pravo. Takav zločin protiv čovečnosti treba da ima teške posledice za onog ko ga je učinio“, poručio je Ban tokom posete Seulu.

Ban je zadužio svoju visoku predstavnicu za razoružanje Angelu Kejn da odmah ode u Damask.

UN: Izbeglo milion dece

Broj dece koja su pobegla od nasilja u Siriji dostigao je jedan milion, a još dva miliona dece raseljeno je unutar zemlje, saopštile su juče UN. „Milion dece izbeglica nije samo broj, taj broj predstavlja pravu decu, otrgnutu iz svojih domova i suočenu sa užasima“, istakao je direktor UNICEF-a Antoni Lejk. Prema podacima UN, deca predstavljaju najmanje polovinu svih sirijskih izbeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari