Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je juče da su svi nasipi u Srbiji stabilni, da su sve teritorije koje su pod programom zaštite od poplava pregledane i da odbrana od poplava funkcioniše. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su „tokom vikenda obišli sva ugrožena područja“, a najveći problemi su bili na Mlavi i Tamišu.

 „Ministarstvo je dalo nalog poljoprivrednoj inspekciji da popiše sve one površine koje su u režimu poljoprivredne proizvodnje, a ugrožene su od štetnog dejstva voda da bi se pomoglo tim ljudima i kako bi im se umanjila šteta“, rekao je Dragin. Prema njegovim rečima, pomoć oštećenim gazdinstvima će biti data nakon procene štete, a kako je dodao, „najbolje bi bilo da to bude u naturalnom obliku“ i to kroz pomoć u semenu, đubrivu i drugim materijalima.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za zaštitu i spasavanje Predrag Marić izjavio je da je trenutno na desetine hektara obradive površine u Srbiji pod vodom, ali da stambeni objekti i domaćinstva nisu ugroženi. Marić je rekao i da je zasad problematično na reci Karaš kod Vršca i podno brane na Đerdapu gde je došlo do izlivanja manje količine vode, dodajući da ne očekuje eskalaciju i porast vodostaja. On je kazao da domaćinstva i stambeni objekti nisu ugroženi već samo obradive površine.

JP „Vode Vojvodine“ proglasile su preksinoć vanrednu odbranu od poplava na reci Tamiš, pri vodostaju od 510 centimetara na merodavnom vodomeru „Jaša Tomić“, zbog najave RHMZ da će Tamiš premašiti 600 centimetara, što se i desilo tokom jučerašnjeg dana. Na ovu odluku uticala su curenja na ustavi „Lanka“ uzvodno od Boke. U Skupštini opštine Sečanj juče je održana sednica Kriznog štaba, koji je od nadležnih zatražio pomoć u slučaju da dođe do poplava . Poučeni iskustvima iz prethodnih godina, kada su bujice uništile kuće i useve, zaposleni u SO Sečanj utvrdili su bedeme pored Tamiša.

– Ne očekujemo dalji rast Tamiša, već njegovu stagnaciju, a bedemi su podignuti do kote od 850 centimetara, kaže za Danas Slobodan Repac, pomoćnik predsednika opštine Sečanj. U proteklih nekoliko dana nivo reke Tamiš rastao je dnevno i do pola metra. Istovremeno, i pored preksinoćne kiše u ovom okrugu juče nije bitnije porastao nivo Mlave, Peka i njihovih pritoka. Pošto opasnost i dalje postoji, ojačavaju se nasipi u slivu reka Mlave i Peka. Najveću štetu dosad pretrpela je opština Petrovac na Mlavi. Zbog toga su već danima ugrožena sela Stanulovac, Melnica, Ranovac, Zabrđe, Dubočka i Rašanac, kao i Trnovče i Kamenovo, gde je voda urušila mostove i delove obala

Jedno vreme bio je ugrožen i manastir Gornjak, jer je voda preplavila prilazni put i manastirsku ekonomiju. U samom Petrovcu reka se izlila u naseljima Lugovi, Papine i Novo Naselje, dok su podzemne vode ugrozile oko 20 domaćinstava u delu oko Trgovačkog igrališta.

Mere protiv zaraznih bolesti

U Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu počeli su primenu mera za suzbijanje posledica od poplava po ljudsko zdravlje. Zbog toga je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti uveo pojačan nadzor nad kretanjem crevnih zaraznih bolesti na ugroženim područjima. Ove aktivnosti trajaće sve do okončanja poplava u Braničevskom okrugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari