Moguća pomoć stručnjaka iz Japana 1Foto: N. Kovačević

U rešavanje problema zagađenja vazduha tokom zime u Užicu, osim domaćih stručnjaka i institucija, mogli bi da se uključe i eksperti iz Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Reč je o stručnjacima koji su angažovani u rešavanju istih i sličnih problema u našoj zemlji, ali i u drugim delovima sveta. 

Ta mogućnost se čula na današnjem skupu Užicu kome su, osim predstavnika lokalne vlasti, užičkog Zavoda za javno zdravlje i Gradske toplane, prisustvovali Takeši Nakano, profesor na japanskom Univerzitetu u Osaki i predstavnik JICA, dr Vladimir Beškoski i dr Branimir Jovančićević, profesori na beogradskom Hemijskom fakultetu.

Istakavši da ta agencija od 2008. godine sarađuje sa Hemijskim fakultetom u Beogradu, na projektu čiji je cilj poboljšanje zaštite životne sredine, profesor Nakano je podsetio na to da je Japan imao velikih problema sa aerozagađenjem, te da su 1974. godine započeta istraživanja, nakon čega su preduzete mere da se problem ublaži.

– Rezultati koje smo dobili bili su značajni za polazna istraživanja i rešavanje problema. Iste čestice su prisutne i u zagađenom vazduhu u Užicu i nadam se da će naše iskustvo biti značajno i za istraživanja u Užicu – rekao je gost iz Japana i naveo da je u toj zemlji problem bio velika količina emisije štetnih gasova iz spalionica.

– Usvojen je zakon kojim je zabranjen rad malim spalionicama i napravljene su velike spalionice, koje su pod kontrolom, a u kojima se, korišćenjem mokrih i suvih filtera, pre ispuštanja štetnih gasova, redukuje njihova emisija – objasnio je profesor Nakano.         

Dr Branimir Jovančićević, Užičanin čijom zaslugom je taj skup organizovan, izrazio je nadu da će stručnjaci iz Japana pomoći Užicu da reši problem, da će uslediti još razgovora, a možda bude osmišljen i projakt sa japanskom agencijom o načinima za rešavanje problema u Užicu.

Miladin Pećinar, rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine u gradskoj upravi, istakao je da grad ima problema sa aerozagađenjem tridesetak godina ali da je, zbog promene zakona i načina praćenja parametara, kategorisan kao izuzetno zagađena sredina. Mere koje su već preduzete, kako je rekao, dale su pozitivne rezultate, ali je potrebno da se osmisli plan dugoročnih mera.

Uzroci zagađenja

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika, saopštio je da će uslediti analiza glavnih uzroka zagađenja, nakon čega bi trebalo da se osmisle neophodne mere kako bi problem, kako je rekao, bio rešen do 2020. godine.                       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari