Nacrt strategije razvoja elektroenergetike Srbije do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine, predviđa da termoenergetski kapaciteti snage ispod 300 MW budu zaustavljeni.

Radi se o blokovima TENT A1 i A2, Termoelektrani „Kostolac A“, TE „Morava“, „Kolubara, Panonske elektrane, koji su prosečne starosti 45 godina: „Sukcesivno povlačenje tih blokova je predviđeno za period od 2018. do 2024. godine, a njihovo funkcionisanje u tom periodu će se obezbediti i definisati Nacionalnim planom za redukciju emisije ili drugim fleksibilnim mehanizmima, koje predviđa Direktiva o velikim ložištima (LCP direktiva)“, navedeno je u ovom strateškom dokumentu. Imajući u vidu da kostolački blokovi A1 i A2 obezbeđuju grejanje Požarevca, Kostolca i okolnih naselja, nameće se pitanje inoviranja projekta revitalizacije bloka A2, istakao je Radovan Bogdanović, direktor Termoelektrane „Kostolac A“. -Strateški plan razvoja elektroenergetike Srbije predlaže povlačenje iz upotrebe blokova A1 i A2 u godinama koje su pred nama. Po tom planu, blok A1 bi bio zaustavljen 2022. godine, dok bi blok A2 bio povučen sa elektroenergetske mreže 2024. Naša država se obavezala, potpisivanjem Direktive o velikim ložištima (LCP direktiva), da od 2018. do 2024. godine ograniči rad postrojenja koja nemaju sisteme za odsumporavanje dimnih gasova na 20.000 sati rada. Ova činjenica nameće nam definisanje budućeg statusa blokova A1 i A2, jer Nacrt strategije razvoja elektroenergetike do 2025. godine nije predvideo način grejanja gradova Požarevca i Kostolca. Naš stav je da treba ponovo pokrenuti pitanje revitalizacije bloka A2 i tako obezbediti pouzdan izvor daljinskog grejanja u ovom kraju.

Revitalizacija bloka A2 je pre nekoliko godina bila u planu PD „TE – KO Kostolac“ i ukoliko budu obezbeđena neophodna finansijska sredstva, ovaj složeni tehnički zahvat mogao bi biti ostvaren: -Osim produženje radnog veka bloka A2 za narednih 15 godina, moguće je i podizanje njegove snage i energetske efikasnosti. Idejni projekat revitalizacije bloka A2 urađen 2011. godine, ukazuje da produžetak radnog veka ovog termokapaciteta za 100.000 sati i povećanje snage na 225 megavata, uz ugradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i denitrifikaciju treba obezbediti oko 100.000.000 evra. Reč je o velikoj investiciji za koju je neophodan širi društveni konsenzus i izrada studije opravdanosti koja bi uzela u obzir značaj ovog bloka po pitanju toplifikacije u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari