Azerbejdžan ne isključuje mogućnost vojne intervencije u rešavanju spora sa Jermenijom oko statusa provincije Nagorno-Karabah.


– Azerbejdžan zadržava pravo da oslobodi svoju okupiranu teritoriju – izjavio je potpredsednik parlamenta Azerbejdžana Zijafat Asgarov. Na pitanje novinara da li je rat na dnevnom redu, ogovorio je da će da će se to „videti veoma brzo“, prenosi istanbulski list Zaman.

U vreme raspada Sovjetskog Saveza devedesetih, pokrajina Nagorno Karabah, u kojoj su većinsko stanovništvo Jermeni, otcepila se od Azerbejdžana i proglasila nezavisnost. U oružanim sukobima tada je stradalo 30.000 ljudi. Ta pokrajina uživa podršku Jermenije. Međunarodna zajednica preko takozvane Minske grupe (Rusija, SAD i Francuska) ni posle 15 godina nije uspela da pronađe kompromis oko sporne provincije.

Analitičari ocenjuju da Baku izdaje strpljenje i da otvoreno najavljuje vojno rešenje tog problema, pogotovo što smatra da međunarodni posrednici nisu izvršili dovoljno jak pritisak na Jerevan da napusti, kako se navodi, okupirane teritorije Azerbejdžana. Jermenija i Azerbejdžan su zaključili primirje 1994. ali u poslednje vreme su učestali oružani incidenti na granicama dveju zemalja, što izaziva zabrinutost u regionu i u međunarodnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari