Odluka države da bivšim oficirima JNA Vladi Trifunoviću, Berislavu Popovu i Sretenu Raduškom isplati višemilionsku odštetu zbog neosnovanog boravka u zatvoru pod optužbom za izdaju, otvara pitanje da li će to imati uticaj na procese koji se protiv njih vode u Hrvatskoj i u Sloveniji. Nakon višegodišnjeg mukotrpnog suđenja, Vrhovni sud Srbije je prošle godine oslobodio oficire svih optužbi, a država je plaćanjem odštete priznala da im je naneta nepravda.


Posle oružanih borbi i višednevne opsade oficiri su predali kasarnu u Varaždinu i spasli oko 250 vojnika septembra 1991. Tadašnja jugoslovenska vlast optužila je Trifunovića, Popova i Raduškog za „podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje“, zbog čega su oni odležali u zatvoru 547, 446 odnosno 465 dana. Istovremeno, general Trifunović i pukovnik Popov su tokom devedesetih pravosnažno osuđeni u Hrvatskoj na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina. Protiv bivših oficira optužnicu je zbog ratnih zločina podiglo i tužilaštvo u Sloveniji, a u ovoj zemlji postupak pred sudom je u mirovanju.

Advokat generala Trifunovića u Hrvatskoj Anto Nobilo kaže za Danas da postoji mogućnost da se predmet protiv oficira JNA u toj zemlji ponovo otvori, ali da bi to neko morao da „pogura“.

– Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je rešenje Županijskog suda u Varaždinu kojim je odbijen zahtev za ponavljanje postupka protiv Trifunovića, što ostavlja mogućnost da se uloži žalba na presudu. Problem je u tome što sudstvo u Hrvatskoj izbegava da optuženima za ratne zločine sudi u odsustvu. Ukoliko bismo uložili žalbu, general Trifunović bi morao da se pojavi u Hrvatskoj, ali bi automatski bio pritvoren zbog postojeće presude. Zbog lošeg zdravstvenog stanja i njegovih godina, bio bi rizik da se pojavi na suđenju – navodi Nobilo.

On dodaje da Županijski sud u Varaždinu više nije nadležan za slučaj generala Trifunovića, jer po novom zakonu postupci za ratne zločine mogu da se vode samo pred četiri suda – u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Prema rečima našeg sagovornika, u Hrvatskoj postoje naznake da se ovaj slučaj može rešiti oslobađajućom presudom, ali naglašava da je problem u tome što bi Trifunović morao da se pojavi na ročištu.

Protiv bivših oficira JNA, generala Vlade Trifunovića i pukovnika Berislava Popova optužnicu je podiglo i Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti, u Sloveniji, zbog zločina protiv civilnog stanovništva prilikom intervencije JNA u Sloveniji juna 1991. Oni se terete po komandnoj odgovornosti, prema kojoj je general Trifunović kao pretpostavljeni komandant Varaždinskog korpusa izdao naređenje pukovniku Popovu, komandantu kasarne Kalnički partizani u Varaždinu, da u Sloveniji zaposedne granične prelaze sa Austrijom. U optužnici se navodi da su prilikom sukoba sa slovenačkim teritorijalcima poginula petorica, ranjeno 17, a zarobljeno 30 vojnika JNA. Prvo ročište po ovom predmetu bilo je zakazano u oktobru prošle godine, ali je zbog odsustva optuženih pomereno za ovu godinu.

– Ročište koje je zakazano za 28. i 29. oktobar prošle godine u Murskoj Soboti nije održano, jer se jedan od optuženih nije pojavio zbog bolesti. Novo ročište biće održano u septembru ili oktobru, tačan datum još nije zakazan. Ukoliko se optuženi ne pojave, a dostave dokaze o opravdanosti odsustva, ročište će se ponovo pomeriti, pošto se po slovenačkim zakonima optuženima ne može suditi u odsustvu – kaže za Danas Branko Palatin, predsednik Okružnog suda u Murskoj Soboti i sudija u slučaju protiv bivših oficira JNA. On dodaje da ne zna da li će i na koji način odluka o odšteti koju će oficiri dobiti od Srbije uticati na proces koji se protiv njih vodi u Sloveniji, ali napominje da nikakvih političkih pritisaka na sudstvo u Sloveniji nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari