Mustafa Abdul Džalil, vođa Prelaznog nacionalnog saveta, smatra se glavnim favoritom za naslednika dugogodišnjeg libijskog lidera Muamera el Gadafija na državnom kormilu imajući u vidu činjenicu da pobunjenici vode borbu sa provladinim snagama za sticanje kontrole nad prestonicom države.

Poznavaoci prilika ocenjuju da je pitanje sata ili dana kada će ceo Tripoli pasti u ruke Gadafijevih protivnika, što bi označilo kraj režima koji je bio na vlasti od 1969.

Abdul Džalil, nekadašnji ministar pravosuđa Libije i jedan od najpoznatijih pravnika u toj afričkoj zemlji, poručio je međunarodnoj javnosti da će se u „postgadafijevskoj eri“ zalagati za ostvarenje nacionalnog pomirenja. U tom kontekstu, nedavno je kazao da će Prelazni nacionalni savet, vrhovno telo pobunjenika sa sedištem u Bengaziju, predati vlast najkasnije osam meseci posle svrgavanja dosadašnjeg libijskog lidera. „Libijci će tada biti pozvani da izaberu nacionalni kongres koji će imenovati odbor zadužen za pisanje novog ustava“, rekao je vođa libijskih pobunjenika.

Tokom prethodne decenije Abdul Džalil je stekao simpatije boraca za ljudska prava. U jednom izveštaju organizacije Hjuman rajts voč izriču se pohvale na njegov račun zbog protivljenja praksi proizvoljnih hapšenja u Libiji i određivanja pritvora ljudima bez organizovanja suđenja. U januaru 2010. objavio je da se povlači s ministarske funkcije, a kao razlog za takvu odluku naveo je odbijanje Vlade u Tripoliju da pusti na slobodu političke zatvorenike, ali Gadafijev režim nije uvažio njegovu ostavku.

Nedugo po izbijanju narodne pobune u Tripoliju prešao je na stranu pobunjenika postavši prvi državni zvaničnik koji je okrenuo leđa libijskom vođi. Inostrani sagovornici sa kojima se susreo u svojstvu šefa Prelaznog nacionalnog saveta opisuju ga kao „otvorenog i spremnog za saradnju“.

Mustafa Abdul Džalil rođen je 1958. Studije prava završio je 1975. na Univerzitetu u Tripoliju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari