U međunarodno nepriznatoj turskoj republici Severni Kipar juče su održani predsednički izbori, na kojima bi pobeda konzervativnog kandidata Derviša Eroglua mogla da označi kraj pregovora za ujedinjenje tog ostrva. Oko 600 biračkih mesta otvorena su juče u 7.00 ujutru po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 19.00.

 Pravo glasa je imalo oko 160.000 birača. Rezultati izbora će uticati na budućnost ujedinjenja Kipra, pošto je odlazeći predsednik i kandidat na jučerašnjim izborima Mehmet Ali Talat pristalica ujedinjenja ostrva, dok se Eroglu zalaže za formiranje dve nezavisne države. Prema anketama, Eroglu je favorit, pošto je njegova Partija nacionalnog jedinstva pobedila na parlamentarnim izborima 2009. Ukoliko nijedan od pet kandidata ne dobije više od 50 odsto glasova, drugi krug izbora će biti održan 25. aprila.

Pobednik će morati da nađe rešenje za podeljeno ostrvo sa kiparskim Grcima koji žive na jugu i koji zastupaju Kipar u EU. Bez tog sporazuma kiparski Grci blokiraće napore Ankare da uđe u EU. „Mnogi ljudi smatraju da je sporazum nadohvat ruke i ako se sada nešto ne uradi, pitanje je kada će se pojaviti nova prilika“, rekao je neimenovani diplomata blizak mirovnom procesu.

Eroglu, premijer severnog turskog dela Kipra, podržava veću nezavisnost za svaku zajednicu u bilo kom sporazumu, čemu se grčka kiparska strana protivi i to smatra neprihvatljivim. On je ranije rekao da podržava pregovore, ali i da neće preterano insisitirati na rešenju. „Smatram da treba da bude izabrana osoba koja može da nastavi pregovore“, rekao je predsednik kiparskih Grka Demetris Hristofijas, koji je poslednjih 18 meseci pregovarao sa Talatom. On je dodao da nije potreban neko koji želi da se krene od nule i sa „iskrivljenim stavovima o rešenju koje podrazumeva dve države“.

Ishod jučerašnjih izbora imaće velike implikacije za Tursku čiji vlastiti pregovori za ulazak u EU bukvalno zavise od rešenja za podeljeno ostrvo Kipar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari