Filip Pinington, ambasador Kanade, tokom jučerašnje posete Užicu razgovarao je sa gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem o mogućim ulaganjima, a gimnazijalcima je održao predavanje i potom otvorio izložbu dvoje kanadskih umetnika u Gradskoj galeriji.

Gradonačelnik Petković je informisao ambasadora o mogućnostima za ulaganja, prvenstveno u Aerodrom Ponikve i buduću energanu na lokaciji sadašnje regionalne deponije Duboko, koja bi kao energent koristila čvrsti komunalni otpad.

– Predali smo ambasadoru i spisak slobodnih privrednih kapaciteta kao potencijal za investicije uz dogovor da, ako bude zainteresovanih, preko kanadske ambasade održavamo redovne kontakte – rekao je Petković.

Istakavši da je prioritet Vlade Kanade da uspostavi dobre ekonomske veze sa našom zemljom, ambasador je objasnio da njegova poseta Užicu predstavlja mogućnost da se informiše o uslovima za investiranje u Užicu i užičkom kraju.

– Zadovoljan sam predstavljenim projektima za koje bi mogle da budu zainteresovane kanadske kompanije. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti imati bar jednu našu kompaniju koja će investirati u ovaj region – poručio je ambasador, koji je održao predavanje učenicima Užičke gimnazije, koji su gostu priredili zanimljiv umetnički program, a koji sa Ambasadom Kanade sarađuju poslednje tri godine.

U okviru pratećeg programa 12. Međunarodnog grafičkog bijenala, koji je u toku, ambasador je otvorio dve izložbe kanadskih grafičara – „Grade, sanjaj“ umetnice Heder Hjuston i „Kraj jezika“ Dereka Majkla Besanta.

Obrativši se publici na srpskom jeziku, ambasador je istakao da su u pitanju dvoje umetnika koji su veoma poštovani u Kanadi, te da se njihova dela nalaze u galerijama i muzejima u celom svetu. Izrazivši zadovoljstvo što Užice promoviše kanadske umetnike, kroz njihovo učešće na Međunarodnom bijenalu „Suva igla“, on je podsetio na to da je Florin Hatigan, kanadski umetnik, pre dve godine osvojio Gran pri užičkog bijenala.

Izložba se može pogledati do 1. oktobra, a potom se seli u Budvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari