Uz podsećanje da je Bor pre 64 godine, odredbama tadašnjeg Zakona o administrativnoj podeli, zvanično dobio status grada, ali i povodom obeležavanja 104 godine od smrti Franje Šisteka, za čije ime se vezuje početak rudarstva u Boru, u renoviranoj sali borske Muzičke škole u čast Dana opštine Bor, održana je svečana Đurđevdanska akademija „Bor – moj grad, juče, danas, sutra“.


Akademiji su prisustvovali i čelnici bratskog Bara iz Crne Gore, predstavnici kulturnog, političkog, privrednog i javnog života Bora i Timočke krajine, predstavnici prijateljskih gradova sa kojima opština Bor ima rasprostranjenu i bogatu saradnju. Prisutne je pozdravio prvi čovek opštine Bor Nebojša Videnović, navodeći da je Dan opštine prilika da se zahvali prethodnim generacijama koje su izgradile Bor kao moderan i savremen grad, poželevši pri tom uspešno ispunjavanje zadatka kako bi se u narednim godinama građanima Bora vratila nada i omogući bolji život.

– Bor jeste bio i biće industrijski centar Srbije, ali sve ćemo učiniti, i već činimo, da ne zaboravimo bogato kulturno nasleđe. Ulažemo u kulturnu infrastrukturu, ali i stvaramo uslove za bogatiji kulturni život i negovanje najlepših tradicija našeg naroda – rekao je na svečanoj akademiji povodom Dana opštine Nebojša Videnović. Prema njegovim rečima Bor zavisi od kombinata bakra, jer „ako je dobro RTB Bor, onda je dobro gradu i opštini, pa i celoj Timočkoj krajini“.

– Sve ćemo učiniti da brže koristimo i ostale resurse, od prirodnih lepota do osnivanja malih i srednjih preduzeća. Turizam jeste prva razvoja grana posle proizvodnje bakra i plemenitih metala, ali bez pomoći države, kao što je slučaj sa Starom planinom, teško ćemo iskoristiti potencijale Borskog jezera, Dubašnice i Crnog vrha, Zlotskih pećina, Brestovačke banje i Stola – istakao je Videnović.

O istoriji Bora

Đurđevdanska akademija bila je prilika da se predstave novinski i književni tekstovi o istoriji Bora, uz citate pisaca, etnologa i etnografa. Dan opštine obeležen je i nizom kulturnih manifestacija, od tradicionalnih 50. po redu „Susreta sela“ do otvaranja izložbe fotografija o starom Boru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari