Mojsilović sa zvaničnikom NATO u Beogradu: KFOR predstavlja ključnog bezbednosnog aktera 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović preneo je danas komandantu NATO snaga u Napulju, admiralu Stjuartu Manču (Stuart Munsch) da za Beograd KFOR predstavlja ključnog bezbednosnog aktera na Kosovu.

Budući da je KFOR u nadležnosti komande NATO u Napulju, načelnik Generalštaba je istakao da od njega očekuje da preduzima mere koje će biti u funkciji stvaranja bezbednog okruženja za sve, a pre svega za Srbe, saopštilo je Ministratvo odbane Srbije posle susreta Mojsilovića i Manča u Beogradu.

„Za našu stranu KFOR predstavlja ključnog bezbednosnog aktera u Pokrajini čiji osnovni zadatak proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i svih potpisanih sporazuma“, kazao je on.

Mojsilović je izrazio zabrinutost zbog jednostranih i ciljno usmerenih poteza Prištine, kojima se, kako je naveo, ugrožava bezbednost srpskog naroda, te istakao važnost uloge međunarodnih snaga.

Ministarstvo odbrane Srbije je prenelo da se razgovaralo i o dometima i perspektivama saradnje Vojske Srbije i komande u Napulju.

„Istaknuto je da je Vojska Srbije kredibilan partner u okviru uspostavljenih mehanizama saradnje i uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije, a sama saradnja je ocenjena kao konstruktivna, korisna i profesionalna“, dodaje se.

Navodi se i da su se sagovornici složili da su obe strane zainteresovane za nastavak saradnje u oblastima od zajedničkog interesa i istakli da je takav pristup u prethodnom periodu doprineo očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Manč je prethodno danas u Beogradu razgovarao sa ministrom odbrane Srbije Bratislavom Gašićem.

Zvaničnik NATO se juče u Prištini odvojeno sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari