Članovi Lovačkog udruženja Perjanica u Mokrinu, selu u blizini Kikinde, napravili su sajt posvećen velikoj droplji, jednoj od najlepših i najvećih evropskih ptica, kojoj preti nestajanje.
U ravnici severnog Banata, na prostranoj ravni kraj reke Zlatice, između novokneževačke i krstursko-siriške lesne terase, oko hiljadu hektara zemljišta uredbom Vlade Srbije 1997.

Članovi Lovačkog udruženja Perjanica u Mokrinu, selu u blizini Kikinde, napravili su sajt posvećen velikoj droplji, jednoj od najlepših i najvećih evropskih ptica, kojoj preti nestajanje.
U ravnici severnog Banata, na prostranoj ravni kraj reke Zlatice, između novokneževačke i krstursko-siriške lesne terase, oko hiljadu hektara zemljišta uredbom Vlade Srbije 1997. godine proglašeno je zaštićenim prirodnim dobrom i nosi naziv Pašnjaci velike droplje. Na ovom još očuvanom deliću banatske ravnice nema naselja. Malo je površina pod poljoprivrednim kulturama jer je zemljište često zaslanjeno, te nije dovoljno plodno. Zahvaljujući tome, navodi se između ostalog na sajtu, ovaj predeo ima svoj iskonski izgled kao očuvani mozaik stepskih, slatinskih, livadskih, močvarnih i oraničnih ekosistema koji obiluju retkim vrstama biljaka i životinja.
Prostor koji okružuju naselja Mokrin, Crna Bara, Jazovo i Sajan jedino je preostalo područje na teritoriji bivše Jugoslavije na kojem živi velika droplja (Otis tarda), jedna od najugroženijih ptica Evrope. Na prostranstvu od nekoliko hiljada hektara, od kojih je oko hiljadu u granicama zaštićenog područja, registruje se poslednjih godina preko 30 jedinki velike droplje.
Lovci Perjanice staraju se o ovom svojevrsnom rezervatu u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Zavodom za zaštitu prirode Srbije. Da bi skrenuli pažnju javnosti odlučili su da naprave sajt posvećen velikoj droplji koji se nalazi na Internet adresi www.velikadroplja.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari