Američkom bezbednosnom talasu u Bagdadu juče je zadat dvostruki udarac kada je radikalni šiitski sveštenik Moktad al Sadr iznenada povukao svoju podršku iračkom bezbednosnom planu i kada je žena bombaš samoubica ubila najmanje 40 osoba na bagdadskom koledžu. U međuvremenu, postoji zabrinutost i povodom zdravstvenog stanja iračkog predsednika Džalala Talabanija koji je odveden u Jordan na medicinska testiranja.

Američkom bezbednosnom talasu u Bagdadu juče je zadat dvostruki udarac kada je radikalni šiitski sveštenik Moktad al Sadr iznenada povukao svoju podršku iračkom bezbednosnom planu i kada je žena bombaš samoubica ubila najmanje 40 osoba na bagdadskom koledžu. U međuvremenu, postoji zabrinutost i povodom zdravstvenog stanja iračkog predsednika Džalala Talabanija koji je odveden u Jordan na medicinska testiranja. Zvaničnici su negirali da je imao srčani napad ističući da je Talabani izmoren i ima nizak pritisak, te je na kratko izgubio svest. Ovakav razvoj događaja je udarac za vlasti u Bagdadu koje tvrde da je prestonica pod kontrolom što je rezultat novog američko-iračkog bezbednosnog plana. Premijer Nuri al Maliki izjavio je da je optimista povodom novog bezbednosnog aranžmana. Međutim, jučerašnji bombaški napad žene samoubice koja je aktivirala eksploziv opasan oko njenog struka u uglavnom šiitskom koledžu, delu univerziteta Mustansirija, doveo je u pitanje bezbednosnu situaciju.
Sadr, koji je do sada podržavao američki bezbednosni plan, izjavio je juče da povlači svoju podršku. „Od ovog plana nije bilo koristi jer ga kontrolišu okupatori“, izjavio je jedan pomoćnik Al Sadra. Američke snage gledaju eksplozije automobila bombi i uzimaju duše hiljadama nedužnih Iračana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari