Posle niza pokušaja da se problem otimačine vode s vrela Lužnice, najveće pritoke Vlasine, reši u okviru zakonom propisanih aktivnosti, Eko baza Jug je bila primorana da se obrati za pomoć predsedniku Republike Borisu Tadiću i iz generalnog sekretarijata je obećana konkretna pomoć, a u akciju će biti uključena ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Uz ovu ocenu, Miroslav Krajinčanić, predsednik Eko baze Jug, ističe da će, ukoliko izostanu mere nadležnih državnih organa, ekolozi Vlasotinca organizovati radikalne mere u akciji oslobađanja otetih vrela i pritoka nekada jedne od najčistijih reka u Srbiji.

– Duže od dve decenije u vlasotinačkom, zaplanjskom i crnotravskom kraju prisutna je uzurpacija reke Vlasine i njenih pritoka, koje po zakonu slove za vode visokog kvaliteta. Zbog prekomerne eksploatacije u pojedinim periodima godine ova reka može lako da se preskoči. Nažalost, od brojnih apela, pa i tužbi, za sada, nema koristi – dodaje Krajinčanić, aktivista za očuvanje simbola grada.

Pre nekoliko godina, uz saglasnost jedanaest vlasotinačkih sela, EKO baza Jug podnela je tužbu Vrhovnom sudu Srbije protiv Republičke direkcije za vode i Uprave za zaštitu životne sredine zbog izdavanja vodoprivredne saglasnosti i dozvola za istraživanje podzemnih voda na području sela Preslap u opštini Crna Trava i selu Stol, u babušničkom kraju, ali od toga nije bilo efekata.

– Navedene dozvole i saglasnosti date su suprotno svim važećim zakonskim propisima, Prostornom planu Srbije i Vodoprivrednim osnovama, što direktno ugrožava već stečena prava sadašnjih i budućih korisnika vode na pomenutom području – navodi Krajinčanić.

Vlasotinački ekolozi ističu da Fabrika vode Nerezina godinama nema upotrebnu dozvolu i da radovi na ovom izuzetno značajnom objektu nisu dovedeni do kraja, jer je „izostala stručnost i kvalitet poslova.“

Vlasotinčani su posebno ogorčeni na Nišlije koji su usmerili deo reke Ljuberađe, najveće pritoke Vlasine, ka njihovom vodovodu, a eksploatacija ove reke započela je 1983.

Ekologe Vlasotinca naročito brine namera niškog vodovoda da proširi sadašnje kapacitete sa 500 na 800 litara vode u sekundi. Istovremeno ukazuju na to da preti velika opasnost od zagađenja pojedinih pritoka reke Vlasine, a poslednje četiri godine inspekcijski organi zabranjuju u letnjim mesecima kupanje u reci zbog prevelike količine nedozvoljenih sastojaka.

 

Podaci nisu lažni

Po odluci Republičke sanitarne inspekcije, Vlasina je tokom minulog leta, kao i prethodne četiri godine bila zabranjena za kupanje, ali se u javnosti moglo čuti da je ta mera politička, što su inspektori energično demantovali. „Ocenili smo da Vodovod u Vlasotincu nema novca da plati ni ranije, ni tzv. dodatne analize vode reke Vlasine Zavodu za javno zdravlje iz Leskovca, već ih obavlja u svojim laboratorijama, ali po važećim propisima nisu merodavni“, ocena je ekologa iz Vlasotinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari