Osamdesetak muslimanskih vernika od utorka redovnu molitvu obavlja na ulici ispred Altun-alem džamije. Molitvu predvodi imam i novoizabrani muftija sandžački Hasib Suljović. U vreme molitve prisutna je policija, a u delu ulice zatvoren je saobraćaj. Hasib Suljović je juče novinarima rekao da su prinuđeni da klanjaju na ulici, iako u džamiji ima prostora bez obzira na građevinske radove.

Osamdesetak muslimanskih vernika od utorka redovnu molitvu obavlja na ulici ispred Altun-alem džamije. Molitvu predvodi imam i novoizabrani muftija sandžački Hasib Suljović. U vreme molitve prisutna je policija, a u delu ulice zatvoren je saobraćaj. Hasib Suljović je juče novinarima rekao da su prinuđeni da klanjaju na ulici, iako u džamiji ima prostora bez obzira na građevinske radove. Građanima se izvinio što se za vreme trajanja molitve obustavlja saobraćaj, ali klanjanje će biti nastavljeno.
Od ponedeljka Altun-alem džamija, koja je kategorisana kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju, zatvorena je za obavljanje verskih obreda, jer su počeli radovi na sanaciji vlage. Rijaset IZ Srbije tvrdi da za te radove ne postoje dozvole. Predstavnici Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva obišli su džamiju i uputili Republičkom zavodu zahtev za privremenu obustavu radova „dok se ne postupi u skladu s procedurom“. Odbor medžlisa za Novi Pazar, sandžačkog muftijstva IZ u Srbiji, medijima je dostavio informaciju prema kojoj su oni od kraljevačkog Zavoda dobili saglasnost za izvođenje radova 23. novembra prošle godine i da se dati uslovi strogo poštuju.
Neslaganja unutar Islamske zajednice neprestano se smenjuju. U Rijasetu IZ Srbije u Novom Pazaru novinarima su juče predstavljena šestorica učenika prve, druge i treće godine Medrese Gazi Isa-beg, koji su isključeni iz škole. Reč je o deci čiji su očevi imami koji su protiv glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera Zukorlića. Kako su rekli, u školi su posle ramazanskog raspusta bili izloženi provokacijama od jednog broja profesora i učenika, među kojima je prednjačio sin muftije Zukorlića, učenik prve godine ove škole. Saopšteno nam je, rekli su, da imamo deset minuta da napustimo školu jer ne mogu da nam garantuju bezbednost i da će se u školu vratiti kada njihovi očevi budu povukli potpise protiv muftije Zukorlića. Među isključenim učenicima je i sin vrhovnog poglavara IZ Srbije Adema Zilkića.
– Oni su krivi samo zbog toga što su sinovi imama koji se ne slažu s politikom efendije Muamera Zukorlića – ocenio je muftija sandžački Hasib Suljović.
Direktor Medrese u Novom Pazaru Nedžad Hasanović za Danas je rekao da su šestorica učenika privremeno otpuštena iz Medrese po odluci Mešihata IZ u Srbiji jer su „njihovi očevi direktni akteri puča na Islamsku zajednicu u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari