Sud BIH je juče u Sarajevu oslobodio Momčila Mandića optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BIH 1992-95. Mandić je bio optužen da je kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RS rukovodio napadom koji su 6. aprila 1992. godine izvele policijske snage zajedno s vojnim i paravojnim formacijama na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BIH na Vracama u Sarajevu.

Sud BIH je juče u Sarajevu oslobodio Momčila Mandića optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BIH 1992-95. Mandić je bio optužen da je kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RS rukovodio napadom koji su 6. aprila 1992. godine izvele policijske snage zajedno s vojnim i paravojnim formacijama na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BIH na Vracama u Sarajevu. U prvobitnoj optužnici Mandić se teretio i da je u periodu između maja i decembra 1992. godine, kao ministar pravde u vladi Srpske Republike BIH, bio isključivo odgovoran za funkcionisanje svih krivično-popravnih organizacija koje su delovale u tom delu BIH. To su Krivično-popravni dom Butmir na Ilidži, njegovo odeljenje koje je bilo smešteno u „Planjinoj kući“ kod Vogošće i KPD Foča u Foči.
Te krivično-popravne organizacije imale su, prema optužnici, sva obeležja logora u kojima je nezakonito zatvaran veliki broj civila nesrpske nacionalnosti. Glavni pretres u ovom predmetu počeo je 6. novembra 2006. godine i od tada je pred pretresnim većem održano 47 ročišta s više od 207 radnih sati. Mandić je juče oslobođen svih navedenih optužbi. Njegov advokat Refik Serdarević izrazio je zadovoljstvo ishodom presude i rekao da ima puno poverenje u rad te pravosudne institucije, ocenjujući da je presuda dokaz pravičnosti u radu pravosuđa BIH.
Mandić je bio blizak saradnik lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i jedan od najodanijih ljudi haškog optuženika Momčila Krajišnika, a prema pisanju štampe bio je blizak Službi državne bezbednosti MUP Srbije i tesno sarađivao s nekadašnjim načelnikom te službe Jovicom Stanišićem. Mandić je, kao svedok optužbe, svedočio na suđenju Momčilu Krajišniku u Hagu, a optužba je navela da Mandić ima status osumnjičenog, ali optužnica protiv njega nikada nije podignuta.
U Srbiji je uhapšen tokom policijske akcije Sablja u aprilu 2003, ali je nekoliko meseci kasnije pušten iz pritvora. Tadašnji visoki predstavnik u BIH Pedi Ešdaun ukinuo je 7. novembra 2004. dozvolu za rad Privrednoj banci Istočno Sarajevo, čiji je većinski vlasnik Momčilo Mandić i naveo da su sredstva te banke korišćena i za pomoć licima koje traži Haški tribunal, a vlasti BIH su za Mandićem raspisale međunarodnu poternicu. Posle hapšenja u Budvi 17. avgusta 2005. tužilaštvo BIH je pokrenulo istragu o njegovoj umešanosti u ratne zločine. Sud BIH ga je u oktobru 2006. osudio na devet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja direktora banke i falsifikovanja dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari