Momir Stojanovićfoto FoNet/Ognjen Stevanović

Nakon sinoćnjeg napada u centru Madrida, na ambasadorku Srbije u u Španiji Irenu Šarac, postavlja se pitanje kakva je procedura u ovakvim slučajevima, kada neki naš diplomata doživi fizički napad u zemlji koja mu je domaćin.

Bivši direktor VBA Momir Stojanović za Danas objašnjava koje mere se u ovakvim slučajevima preduzimaju, ali i napominje da su naše službe zadužene za obezbeđenje naših ambasada u rasulu.

„Naše ambasade su slabo obezbrdjene. Nekada je o njima brinula Služba za istraživanje i dokumentaciju (SID) koja je pre više godina rasformirana. Sada pri ambasadama ima samo po jedan operativac BIA. Kadrovski, organizaciono i u stručnom pogledu od 2012. godine naš Ministarstvo spoljnih poslova je u rasulu“, navodi naš sagovornik.

On navodi da sada sve zavisi od španskih vlasti.

„Ukoliko se pronađe napadač na ambasadorku sve radnje prema njemu će preduzimati španska policija i njihove bezbednosne službe. Nakon toga se dobijena saznanja razmenjuju sa Srbijom, tako što Srbija službenim putem zahteva da joj se ustupe rezultati istrage“, kaže Stojanović.

Kada je u pitanju eventualno izručenje Srbiji napadača na ambasadorku, on kaže da je to moguće,  ali to zavisi od zemlje domaćina.

„Mi možemo da tražimo izručenje ali je pitanje  da li će nam Španci udovoljiti zahtevu. Sve je to vezano sa rezultatima istrage. Ako se ne dotiču interesa Španskih vlasti onda će nam udovoljiti po pitanju izručenja“, objašnjava Momir Stojanović za Danas.

U centru Madrida mlađa muška osoba fizički je napala ambasadorku Irenu Šarac i nanela joj povrede u predelu leđa.

Prema svedočenju prisutnih, muškarac prišao je ambasadorki Šarac koja je pričala telefonom na srpskom i pitao je da li je iz Srbije, a potom ju je udario nogom u leđa i pobegao.

Iz izjava prisutnih svedoka, sumnja se da je, po govoru, osoba albanskog porekla.

Nekoliko svedoka je potom bezuspešno pokušalo da uhvati napadača.

Napad je prijavljen policiji, koja je stigla na lice mesta i obavila uviđaj.

Povodom napada na ambasadorku, oglasio se i ministar spoljnih poslova Marko Đurić koji je osudio napad na ambasadorku.

„Najoštrije osuđujem fizički napad na ambasadorku Šarac u centru Madrida. Zahtevamo od svih nadležnih punu istragu i odgovornost za ovaj nečuveni incident i akt nasilja prema najvišem diplomatskom predstavniku naše zemlje“, izjavio je šef srpske diplomatije Marko Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari