Momir Stojanovićfoto FoNet/Ognjen Stevanović

Danas je od strane BIA priveden poljoprivrednik iz okoline Čačka, Slobodan Vidojević koji je trebalo da bude jedan od organizatora blokade. Njemu su pripadnici BIA prvo pretresli kuću, a zatim su ga priveli.

Bivši načelnik VBA Momir Stojanović za Danas kaže da je i sam zatečen ovom vešću, jer ovo apsolutno ne spada u poslove koje BIA treba da obavlja.

„Prosto neverovatno zvuči da BIA privodi paore. Ali to je ujedno pokazatelj u kakvoj atmosferi se kao društvo nalazimo. Čovek koji se u ovoj zemlji pita za sve, očigledno sve više koristi BIA kao sredstvo represije, jer MUP je mnogo glomazniji sistem, pa ga je teže kontrolisati“, kaže Momir Stojanović.

On navodi da se ova vlast oseća uzdrmanom i da će sve više posezati za ovakvim potezima koji imaju za cilj da se zastraši svako ko bi da se pobuni, pa makar to bili i poljoprivrednici.

„Što veće korišćenje tajnih službi- veća je diktatura i autokratija. To se kroz istoriju pokazalo kao tačno i svi svetski diktatori su se u poznim godinama vladavine sve više oslanjali na tajne službe. Ovo privođenje poljoprivrednika od strane BIA, je poruka. BIA uopšte ne bi smela da radi ove stvari, niti je to u njenoj nadležnosti. Ako je neko i trebao da obavi nekakve informativne razgovore sa poljoprivrednicima onda je to policija, ali nije isto kada vam na vrata dođe obična policija i kada vam u kuću upadnu agenti tajne službe“, navodi Momir Stojanović.

Stojanović ističe i da je ovo pokazatelj koliko je čitav bezbednosni sistem politički instrumentalizovan u poslednje vreme.

„Vojska, MUP, BIA, to su sve službe koje ne bi smele da rade po političkim naređenjima, nego upravo suprotno od toga i to je jasno definisano zakonima. Ali ovde se više niko ne vodi zakonom, već samo onim što je volja jednog čoveka. Vi nigde u zakonu o BIA nećete pronaći da je ovo što su danas uradili  njihov posao“, naglašava naš sagovornik.

On kaže da sada već postoji kontinuitet zloupotrebe naše tajne službe.

„Delovanje BIA je sve vidljivije i sada već možemo da govorimo o kontinuiranoj zloupotrebi. BIA pravi nekakve spiskove nepodobnih za prelazak granice, privodi ekološke aktiviste…evo sad smo stigli i do toga da privode obične paore. Mislim da je ovo tek početak i da će se ovakve stvari dešavati sve češće, ali je to ujedno i znak da je ova vlast načeta i da je u strahu, međutim još dugo ćemo kao društo voditi borbu sa ovakvim pojavama“, ukazuje Momir Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari