Privremeni administrator Eparhije raško-prizrenske episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić) kaznio je bratstvo manastira Svetih arhangela kod Prizrena zabranom služenja liturigije i pričešća u trajanju od 40 dana – do kraja aprila, odnosno završetka redovnog prolećenog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, saopštila je zvanična Informativna služba Eparhije raško-prizrenske (ERP), koja radi s blagoslovom vladike Atanasija.

U tom periodu je i svim drugim sveštenim licima zabranjeno da služe liturgiju u ovoj zadužbini cara Dušana, a vladika Atanasije je igumanu Svetih arhangela jeromonahu Benediktu (Preradoviću) izrekao i kanonsku kaznu zabrane sveštenodejstva i pričešća u toku 40 dana. Bratstvo Svetih arhangela kažnjeno je zbog „neposlušnosti Svetom arhijerejskom sinodu SPC, koji je 13. februara privremeno sklonio episkopa Artemija i postavio njega za administratora ERP“.

Kao razloge za izricanje pomenutih kanonskih mera vladika Atanasije navodi i „odbijanje monaha da se odazovu njegovom arhipastirskom usmenom i pisanom pozivu gotovo 40 dana, sprečavanje vernika u Prizrenu da dolaze u prizrensku Sabornu crkvu“, kao i „širenje smutnje, laži i kleveta među vernim narodom“.

Povodom kazni izrečenih posle prekjučerašnje posete vladike Atanasija Svetim arhangelima, bratstvo ovog srednjovekovnog manastira juče se oglasilo saopštenjum za javnost u kojem poručuje da će „prihvatiti svaku kaznu i epitimiju koju nametne episkop-adimistrator“, iako o tome još nisu dobili zvanični akt, a odluke Sinoda o uvođenju privremenih mera uprave u ERP smatraju nekanonskim. Monasi iz Svetih arhangela negiraju da su spečavali Srbe da odlaze u Sabornu crkvu u Prizrenu. Takođe poručuju da „odbijaju da potpisuju bilo kakve izjave lojalnosti“ spornim sinodskim odlukama o ERP koje, kako svetoarhangelci navode u saopštenju, „vladika Atanasije neumorno pokušava da na razne načine dobije od monaštva“, uključjući i „pretnje, zastrašivanja i ucene“.

– Ostajemo u nadi da će Sabor o ERP i episkopu raško-prizrenskom doneti odluku kanonsku i svetootačku, pravednu, nepristrasnu i ni pod čijim pritiskom. Tu ćemo odluku, kakva god bila, prihvatiti kao verna svetosavska čeda, jer zasigurno nismo ni zaverenici, ni grupaši, ni raskolnici ni vinovnici nereda i sablazni u Crvi Božjoj, kako nas naš episkop-administrator hoće predstaviti – ističe se u saopštenju koje je potpisao iguman Benedikt.

Liturgija u Bogorodici Ljeviškoj

Vladika Atanasije i episkop lipljanski Teodosije, vikar ERP, osveštali su juče novoizgrađenu crkvu svetog Pantelejmona u Kololeču, kod Kosovske Kamenice. Oni su u subotu u prizrenskoj crkvi Bogorodice Ljeviške služili prvu svetu arhijerejsku liturgiju od paljenja ovog hrama u martovskom pogromu 2004. Liturgiji u Prizrenu je, kako se navodi u saopštenju zvanične Informativne službe ERP, prisustvovalo stotinak vernika, monahinje iz manastira Žiča, Pećka patrijaršija i Končul.

Upokojio se iguman hilandarski Mojsije

Iguman manastira Hilandara arhimandrit Mojsije (Žarković), upokojio se juče u 87. godini života. Arhimandrit Mojsije, bio je rodom iz valjevskog kraja, a na njegov monaški put započet pred Drugi svetski rat u manastiru Žiča presudno je uticao vladika Nikolaj (Velimirović). U monaštvu je proveo 63 godine, na Svetu Goru došao je 1964, a za hilandarskog igumana bratstvo ga je izabralo pre 18. godina. Sahrana igumana Mojsija biće održana danas u Hilandaru, a njoj bi, kako je Danasu nezvanično rečeno u vrhu SPC, trebalo da prisustvuje neko od članova Svetog arhijerejskog sinoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari