Mondolini: Francuska pozdravlja uspostavljanje nezavisnog pravosuđa 1Foto: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolonijem, sa kojim je razgovarala o saradnji dve države u oblasti pravosuđa, kao i o daljem unapređenju odnosa dva ministarstva.

Ambasador je istakao potpunu i jasnu podršku Francuske evropskom putu Srbije i ukazao da dve države imaju veoma dobru saradnju u oblasti pravosuđa, piše u saopštenju za medije.

Ministarka Kuburović i ambasador Mondoloni istakli su da upravo sporazumi koji su do sada potpisani,  ne samo između dva ministarstva već i drugih pravosudnih organa, ukazuju na čvrstu i intenzivnu saradnju.

Ministarka pravde istakla je veliku podršku Francuske prilikom uvođenja javnobeležničke profesije u pravni sistem Srbije 2014. godine i dodala da su i nakon uspostavljanja beležništva, francuski notari nastavili da pružaju podršku kroz stručne obuke srpskim javnim beležnicima, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Govoreći o reformi pravosuđa, ambasador Francuske pozdravio je angažovanost srpskih vlasti koje ona preduzima kako bi se obezbedila nezavisnost pravosuđa i dodao da će, kada su u pitanju buduće ustavne izmene, Venecijanska komisija imati važnu ulogu kroz svoje mišljenje.

Ministarka Kuburović ukazala je, kada je u pitanju ustavna reforma, da se te izmene rade na dobrobit svih građana, a ne samo da bi se ispunile obaveze iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i ojačala nezavisnost sudstva. Dodala je da ustavne reforme sa jedne strane moraju da obezbede nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, ali sa druge strane i njegovu odgovornost.

Ministarka i ambasador istakli su uverenje da će u narednom periodu saradnja dve države biti unapređena, ne samo u oblasti pravosuđa, nego i u svim drugim aspektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari