Monitoring Novosadske novinarske škole: Na televizijama idealizovana slika stvarnosti 1Foto: Printscreen/Pink

Novosadska novinarska škola sprovela je istraživanje informativnih emisija dva javna servisa, dve kablovske televizije, N1 i Nova te komercijalnih televizija sa nacionalnom frekvencijom; Pink, Happy, Prva i B92. Upravo gledaoci četiri potonje televizije na svojim ekranima imaju ubedljivo najviše političke propagande.

Ukupno je monitorovano 164 emisije od toga 120 centralnih informativnih emisija i 24 emisije jutarnjih programa, što je skoro 10.000 minuta televizijskih informativnih sadržaja. Svi monitorovani sadržaji, kako večernji dnevnici, tako i jutarnji programi su prepolitizovani, uz delimični izuzetak dnevnika Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine.

“Subjekti su dominantno u svim monitorovanim emisijama svih televizija uključujući i javne servise predstavnici vladajuće elite, a u komercijalnim emiterima dodatno predsednik države je na prvom mestu po broju pojavljivanja, nekada i više puta tokom iste emisije večernjeg dnevnika”, kaže se u istraživanju.

Za dobro jutro, ratni zločinac

Monitoring jutarnjih programa svih televizija pokazao je da nijedan ne dgovara komunikativnim potrebama ukupnog auditorijuma. Uz napomenu da “Dobro jutro Srbijo” Happy- a i “Novo jutro” Pink- a su programi posvećeni bezrezervnoj podršci vlasti i predsedniku Aleksandru Vučiću i ne ostavljaju prostora ni za kakvo drugačije mišljenje.

“Zajednički im je i izbor gostiju, među kojima ima mesta i za osuđene ratne zločince, kao i nizak profesionalni nivo novinara i nepoštovanje zakona i profesionalnog kodeksa”, nastavlja se u istraživanju.

Dok jutarnji program Pinka osim lične promocije vlasnika i glavnog i odgovornog urednika, pokušava da bude i komercijalan i zabavan na neki način, jutarnji program televizije Happy je “potpuno zarobljen beskonačnim razgovorima, do mere da program više nema karakteristike jutarnjeg programa, a isti sadržaj bi se mogao emitovati u bilo koje doba dana”, dodaje se dalje.

U emisiji “Jutro” televizije Prva najvažnije teme se ili izbegavaju ili prepuštaju analitičarima. Razgovori se vode u umerenom tonu, nema zapaljivih izjava i komentara čak i kada se u programu, istina retko, nađe neko iz opozicije. Podrška vlastima se podrazumeva, ali nije napadna.

Javni medijski servisi jutarnjim Dnevnicima, servisnim informacijama i profesionalnim novinarskim pristupom u dobroj meri odgovaraju formi i sadržaju jutarnjeg programa. Izražena je opšta podrška vladinoj agendi i politici, pri čemu urednici i novinari prate opštu uređivačku provladinu politiku.

“Dok RTS u svom jutarnjem programu ima predstavnike vlasti, pa tako i na najvišim pozicijama, ali nema nikoga iz opozicije, RTV se opredelio da nema ni predstavnika vlasti, ni opozicije. Izbegavanje najvažnijih tema i pokušaj da se kreira jedan opušteni jutarnji format, sa uvek veselim voditeljima RTV-a, daleko je od standarda javnog servisa”, zaključuje se u delu vezanom za jutarnje programe.

Sa druge strane jutarnji programi Nove S i N1 bave se temama od javnog značaja na profesionalan i uravnotežen način, bez senzacionalizma uz veliki udeo medijske inicijative i poštovanje najviših novinarskih i uredničkih standarda.

Ukupno gledano, ponuda jutarnjih programa analiziranih televizija, je nedovoljna za građane koji žele da participiraju u jednom demokratskom društvu u potpunosti upoznati sa svim različitim stavovima.

Javni servis neutralan, ali zbog autocenzure

Dnevnik RTS ima procenjen auditorijum od oko 3 miliona građana i građanki. Tokom analize, stav novinara u najvećem broju bio je neutralan (91 odso). Pozitivan stav bio je prisutan u 9 odsto priloga, a negativnog odnosa novinara prema temi nije bilo.

Dnevniku RTV nedostaje nedostaje značajniji analitički pristup i veća medijska inicijativa. Stav novinara u prilozima Dnevnika RTV-a u najvećem broju se ne može iščitati s obzirom na pasivnost prilikom rada na pričama (93 odsto).

„Monitoring centralnih informativnih emisija pokazao je da oba javna servisa ne posvećuju dužnu pažnju onim subjektima društvene prakse koji nisu na vlasti i koji realno nemaju moć donosilaca političkih odluka, što znači da češće reprezentuju stanovišta vladajućih elita nego drugačija mišljenja onih opoziciono orijentisanih. U obradi priloga novinari oba javna servisa su bili najčešće neutralni, ali je to samo odraz njihove pasivnosti i može se pretpostaviti autocenzure“, kaže se u istraživanju.

Vučić u komadu priča 30 minuta o svemu, od Kosova do sajma vina

Pink, Hepi, Prva i B92, kako je pokazao monitoring, u potpunosti slede diskurs vladajućih političkih elita, bez ikakvog kritičkog pristupa svakodnevici.

„Ove televizije prikazuju idealizovanu sliku stvarnosti koju podastiru svakodnevnim obraćanjem vladajuće elite javnosti, uz neprekidno kritikovanje opozicije i njenih aktivnosti“, navodi se u istraživanju.

O tome najbolje svedoče podaci o sveprisutnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ovom informativnom programu B92 kao subjekta (10 odsto, odnosno 30 pojavljivanja, prosečno dva puta po emisiji) i kao objekta (13 odsto, takođe 30 pojavljivanja).

„Jednu emisiju (30. avgust) su tako činila samo dva priloga – vest o poseti kubanskog ministra spoljnih poslova Srbiji, a osim njegove, u prilogu se mogla čuti i izjava predsednika Srbije, dok je u drugom prilogu prenet tridesetominutni isečak konferencije za novinare Aleksandra Vučića na kojoj je govorio o čitavom spektru tema – sajam vina, energetika, Kosovo, Parada ponosa, najava formiranja „srpskog bloka”, bruto domaći proizvod, kriminal“, navodi se kao primer neprofesionalizma u ovom istraživanju.

Tokom monitoringa centralne informativno-političke emisije TV Happy, izbalansiran način izveštavanja zabeležen je u samo 3 odsto slučajeva. U izveštavanju o odnosima Beograda i Prištine tri su dominantne diskursne strategije: Priština izaziva sukobe, dok Beograd održava mir, zapad podržava Prištinu i Srbi na Kosovu su u opasnosti od režima u Prištini.

U informativnoj emisiju Prve televizije nema uočljivog novinarskog angažmana, već se najčešće o događajima izveštava kroz prenošenje izjava i saopštenja predstavnika vlasti ili međunarodnih aktera.

N1 i Nova: profesionalno i nepristrasno novinarstvo

Kablovski emiteri N1 i Nova S, kako je pokazao monitoring, potpuno kritički sagledavaju poteze donosilaca odluka, a njihov program fokusiran je na disfunkcionalnost vlasti.

„Kablovski emiteri auditorijumu pokazuju, kroz izrazito kritičko i analitičko sagledavanje svakodnevice, uzroke i posledice korupcije, javašluka, pogrešnih odluka i (ne)činjenja donosilaca odluka, sa fokusom na vrh vlasti u Srbiji, kao i disfunkcionalnost tri stuba vlasti (zakonodavne, izvršne i sudske)“, navodi se u nalazima. Dnevnik N1 odlikuje izbalansirano i nepristrasno novinarstvo u 88 odsto slučajeva“, zaključuje se u istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari