Umjetnička izložba akademskog slikara Džeka Hodžića iz Sarajeva otvorena je u subotu u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu u okviru 42. Ratkovićevih večeri poezije. Osim izložbe, bjelopoljskoj publici je predstavljena i monografija ovog umjetnika, odnosno retrospektiva njegovog stvaralaštva – od 1956. godine kada je kao šestogodišnji dječak naslikao portret djeda, do danas kada pred njegovim djelima padaju mnoge galerije.


Sama postavka Hodžićeve izložbe je umjetnički čin. Iako je galerija bjelopoljskog Centra za kulturu mala da prihvati sva djela iz cikljusa „Stradanja“, Hodžić je, ipak, uspio da priredi veličanstven doživljaj ljubiteljima umjetnosti u Bijelom Polju. Osam crteža i osam slika, uz 59 elemenata iz ciklusa „Stradanja“, nastalih na zgarištu slikarske kolonije u Počitelju, zgarištima kuća i ratnih razaranja opominju. Šalju poruku da se to više niakda, nigdje i nikom ne desi.

O Hodžićevom stvaralaštvu govorili su istoričar umjetnosti Faruk Dizdarević i prof. dr Draško Došljak.

– Šesdeset samostalnih izložbi i oko 380 grupnih pokazuju stvaralačku moć Džeka Hodžića. Ova monografija slikom i riječju na najbolji način o tome svjedoči, kazao je dr Došljak. Svoje viđenje Monografije o ovom istaknutom umjetniku iznio je istoričar umjetnosti iz Priboja Faruk Dizdarević, istakavši da je monografija do sada najcjelovitiji prikaz Hodžićeve slikarske prirode.

– Priča toliko odiše ličnom i intimnom atmosferom njegove duše tako da svestrano oslikava portret umjetnika. Knjiga započinje razmišljanjima samog umjetnika, a potom slijede pogledi i osvrti na Hodžićevo djelo. Tu je preko 30 tekstova likovnih kritičara, istoričara umjetnosrti, likovnih teoretičara, pripovijedača, pjesnika, te doktora nauka, univerzitetskih profesora i psihologa, domaćih i inozemaca. Ovaj dokument na 373 strane pružio je obuhvatnu sliku Hodžićevog života i djela i potvrdio njegovo mjesto u istoriji ovih prostora. A monografija ne pripada svakome već samo odabranima, najboljima, ističe Dizdarević.

Nakon obiđenih svjetskih galerija, Džeku Hodžiću je ovo prvi put da izlaže u zavičaju, pa je, kaže on, i osjećaj poseban.

– Bijelo Polje je moje rodno mjesto i radujem se ovom događaju, jer je ovo na neki način moja zavičajna izložba, kazao je Hodžić.

Biografija

Džeko Hodžić je rođen 1950. godine u Godijevu kod Bijelog Polja. Školu za primjenjenu umjetnost završio je 1970. u Peći, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1980. godine. Dobitnik je devet stručnih nagrada i priznanja za slikarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari