Bivši američki ambasador u Hrvatskoj i Srbiji Vilijem Montgomeri rekao je da je Bosna i Hercegovina drugorazredna zemlja, sistem koji ne funkcioniše dobro i da će i u narednom periodu nastaviti da kaska.

Montgomeri smatra da je BiH, uz Kosovo i Makedoniju, područje velike nestabilnosti, jer još postoji nasljedstvo ratnih godina i Dejtonskog sporazuma, koji je potpuno onemogućio da BiH funkcioniše onako kako bi mogla i morala. On je naveo da je „nemogućsistem“ koji je učvršćen Dejtonskim sporazumom. „Čak i u najboljim okolnostima čini se nemogućim da taj sistem ikada funkcioniše’’, naglasio je Montgomeri u intervjuu za Nezavisne novine.

On je dodao da je dobra vijest jedino to da se više ne ratuje, ali loša vijest je da su mnoge stvari potpuno blokirane i da nijedna od etničkih grupa nije fleksibilna kada je riječo odustajanju od ciljeva koje su imali prije rata. Zbog toga je BiH, naveo je Montgomeri, suočena sa sistemskim problemom, koji u kombinaciji s iskustvima iz ratnog vremena čine teškim da se išta promijeni.

Realnost je, prema njegovim rečima, da je trenutno zbog mnogo razloga BiH drugorazredna država, u cjelini. „Ona ne funkcioniše dobro. A, druga realnost je da će u svjetlu svih problema u svijetu, kao što su Irak, Iran, finansijska kriza, biti nemoguće da se lideri Sjedinjenih Država i Evropske unije na najvišem nivou fokusiraju na BiH i da pomognu da se izvrši pritisak da se pokrenu promjene, da se to riješi, na ovaj ili onaj način. Zato mislim da će BiH, nažalost, nastaviti da kaska i u narednom periodu“, istakao je Montgomeri.

On je rekao da ne vjeruje da će BiH ikada ispuniti uslove za ulazak u EU ukoliko političari ne odustanu od nekih stvari. „Primjera radi, mislim da ako biste pitali političare u RS da biraju između članstva u EU i pune autonomije za RS, oni će izabrati punu autonomiju za RS. I mislim da bi dobili i široku podršku ljudi“, naglasio je Montgomeri. On ne isključuje mogućnost da će u jednom trenutku u RS doći do referenduma o nezavisnosti.

Dodik: Srpska je neupitna

Banjaluka – Premijer RS Milorad Dodik rekao je da je RS neupitna i trajna kategorija i da svaki budući aranžman može proći samo uz poštovanje te činjenice. On je istakao da je ambicija RS da ustavnim promjenama vrati nadležnosti koje je dobila u Dejtonu. „RS je sigurno jedna od dvije, tri ili četiri teritorijalne jedinice, i teritorijalno će biti nedirnuta. Tražiće 0,4 odsto teritorije koja joj pripada u razgraničenju entitetske linije. To je naš cilj u budućoj organizaciji BiH“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare. On je naglasio da je svjestan da se vraćanje nadležnosti neće dogoditi preko noći, ali da će vlast biti uporna. B. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari