Neočekivani poraz od Gane, na otvaranju takmičenja u D grupi, maksimalno je suzio manevarski prostor najboljim srpskim fudbalerima u borbi za drugi krug Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Mada ih, po nekim kalkulacijama, čak ni krah u današnjem derbiju s Nemačkom ne bi odmah eliminisao iz trke za osminu finala, i njima je jasno da bi u tom slučaju utakmica s Australijom govoto sigurno bio oproštajni mundijalski let „orlova“. Pobeda protiv „supersoničnih pancera“ i večitog „dželata“ naših nacionalnih timova ne garantuje proboj među 16 najboljih ekipa SP, ali bi pored važnih bodova doneo igračima, stručnom štabu, navijačima i javnosti u našoj zemlji satisfakciju za sve loše viđeno u premijernih mundijalskih 90 minuta Srbije pod tim imenom. Pitanje je samo mogu li Stanković i društvo ubrzati igru, povezati linije tima, pojačati trčanje bez lopte, biti agresivniji, ofanzivniji, jednostavniji, skoncentrisaniji i efikasniji, odnosno dići se psihički posle razočarenja u prerthodnom meču.

– Impresioniran sam igrom Nemačke. Pokazali su autoritet i sve svoje kvalitete protiv Australije. Da bi postigla povoljan rezultat Srbija mora da pruži sve od sebe, čak i više od toga, u ovom istorijskom uspehu. Poznajući igračke kvalitete momaka koje vodim, njihovu veliku ambiciju i htenje verujem da su u stanju to učiniti. Puno, i iz svih uglova, bavili smo se našim nastupom protiv Gene, odnosno vrednostima i slabostima sledećeg protivnika. I shvatili šta (ne)treba uraditi u našem drugom finalu na ovom SP. Prvo smo izgubili, drugo ne moramo i nećemo. Želimo opet da se vratimo sebi i, kada je najteže, obradujemo naš narod – brodri (se) naš selektor Radomir Antić, koji bi ovaj meč mogao da počne u formaciji drugačijoj od uobičajenih 4-4-2 (s pojačanim veznim redom i samo jednim špicem), odnosno s nekoliko novih lica u startnoj postavi.

Kako god skrojio prvu jedanaestorku u njoj će skoro izvesno biti mesta za napadača Nikolu Žigića, čijih su dva metra, skok šut i odlaganja lopte glavom u taboru „pancera“ markirani kao najveća opasnost po gol Nemačke.

– Znamo šta nam je činiti. Najbitnije je da zadržimo mir u glavama i koncentraciju tokom svih 90 minuta. Moramo da zaboravimo Ganu i verujemo u naš prolaz. Bez obzira što u nekim varijantama možemo do narednog kruga i bez pobede nad Nemcima, nemamo nameru da kalkulišemo. Idemo na pobedu, ubeđeni da ćemo ovog puta pokazati sve što nas je krasilo tokom kvalifikacija – diće glavu gore gorostastni centarfor.

Ni golmanu Vladimiru Stojkoviću se ne vraća kući posle prve faze SP.

– Imamo dve mogućnosti. Prva je da spakujemo kofere već posle prvog kruga, a druga da damo sve od sebe i pokušamo da pobedimo Nemačku. Biće nam potrebno mnogo pameti, borbe i snage da oborimo na noge tako moćnu reprezentaciju, ali spremni smo da nadoknadimo ono što smo izgubili protiv Gane. Nadam se da će nam se vratiti sreća koju nismo imali u toj utakmici – veruje u prekretnicu prvi čuvar mreže Srbije.

U kvartetu igrača ispred njega ovog puta neće biti „pocrvenelog“ Lukovića (štoperski tandem sa Vidićem činiće Subotić), a možda ni levog beka Kolarova (druga opcija je ofanzivniji Obradović). Postoje najave i tumbanja veznog reda. Kapiten Stanković je zacementiran na mestu „kvaritelja“ igre, u čemu bi ovog puta mogao da mu pomaže Kačar (nije isključeno ni Petrović), dok bi u ofanzivnu trojku ispred njih, pored prilično izvesnog krilnog tandema Jovanović – Krasić, (umesto Milijaša) trebalo da upadne Kuzmanović ili čak Ninković. Ukoliko bude izabrana, opreznija postavka „briše“ iz startne postave drugog centarfora Pantelića. 

Ivan Rakitić: Iskoristite svoju čvrstu odbranu

– Srbija me je neprijatno iznenadila na startu Mundijala, ali ne bih rekao da je podbacila. Pre će biti da je Gana dobro odigrala. Utakmica s Nemačkom biće potpuno druga priča. Nije jednostavno igrati pod pritiskom, pogotovo se „vaditi“ protiv tako velikog rivala, ali verujem da vaša reprezentacija može prevazići sebe. Ipak Srbija spada u top deset evropskih ekipa, ima iskusnije igrače od Nemačke i možda najbolju zadnju liniju na turniru. Čvrsta odbrana i veliki motiv mogli bi joj doneti prevagu u duelu sa sjajnim Nemcima – nudi „recept“ igrač sredine terena u Šalkeu i najjačem nacionalnom timu Hrvatske.

Zvjezdan Misimović: Stop za Švajnštajgera

– Sve pohvale Nemcima za partiju protiv Australije, ali ne znam koliko su tih 90 minuta reper, s obzirom na to da je to bio susret najbolje i najslabije ekipe u grupi. Srbija je daleko jači i sposobniji tim, s velikim pojedincima. Ali, ni vi ne smete odigrati defanzivno Morate probati da iskoristite veće iskustvo u odnosu na mlade „pancere“, pre svih Vidić i Stanković. Za bod(ove) je potrebno i zaustaviti njihovog graditelja igre Švajnštajgera, iz drugog plana opasnog Ozila i Lama na desnoj strani – savetuje plejmejker Volfsburga, jedan od najboljih asistenata nemačkog prvenstva i BiH selekcije.

Mladen Krstajić: Verujem u ovu ekipu

– Nemačka je pokazala kako se igra savremen fudbal – brzo, s dva-tri dodira, puno trčanja, vraćanja posle gubitka lopte, discipline, timskog duha i koncentracije. Ali, ja verujem u ovu ekipu Srbije. Bio sam deo nje na početku kvalifikacija i znam da može mnogo bolje od onoga što je pokazala protiv Gane. Nemoj da joj sudimo posle samo jednog poraza. Iz iskustva sa SP u Nemačkoj znam koliko je igračima bitna podrška u ovakvim trenucima. Pustimo ih da pokažu zašto nastupaju u velikim klubovima, zašto su igrali finala i(li) osvajali Ligu šampiona i Ligu UEFA. Sve je sada na gospodinu Antiću, a selektor zna da radi svoj posao – poredi i sugeriše kapiten Partizana, koji je devet godina nosio dres Verdera i Šalkea.

Edin Džeko: Morate napasti Nemce

– Gledao sam obe reprezentacije u prvom kolu. Srbija je razočarala, s onakvom igrom nije ni zaslužila da pobedi Ganu. Nemačka nas je, zato, sve oduševila na premijeri. Za sada je ostavila najbolji utisak od svih ekipa. Očekujem, ipak, da u ovoj utakmici vidimo kvalitet koji vas je odveo u Južnu Afriku. To će biti moguće samo ako napadnete Nemce. U suprotnom nećete imati velikih šansi. Onaj ko se zatvori protiv takvih trkača, snagatora i tehničara taj obično loše prođe – poručuje prvi golgeter Volfsburga, Bundeslige i A tima Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari