Morgan Friman: Priča o Bogu 1Foto: EPA/ PAUL BUCK

Američki glumac Morgan Friman dobitnik je nagrade za životno delo koju dodeljuje američko Udruženje filmskih glumaca. Priznanje, koje se dodeljuje dramskim umetnicima koji neguju „najvažnije ideale glumačke profesije“, biće mu uručeno početkom sledeće godine.

„Neki glumci provedu ceo život čekajući savršenu ulogu. Morgan je pokazao da je istinsko savršenstvo ono što glumac donosi svakoj ulozi. Bila je privilegija videti njegovu genijalnost“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Glumac autoritativnog glasa i mirne pojave do sada je već dobio nagrade za životno delo Američkog filmskog instituta i Holivudskog udruženja stranih novinara (nagrada Sesil B. Demil), kao i Oskara za ulogu u filmu „Devojka od milion dolara“. Za nagradu Američke akademije bio je inače nominovan još četiri puta („Street Smart“, „Vozeći gospođicu Dejzi“, „Bekstvo iz Šošenka“ i „Nepobedivi“).

Friman, koji je rođen 1. juna 1937. u Memfisu, u porodici učiteljice i brice, prvu ulogu je ostvario kao devetogodišnjak u školskoj predstavi. Čak je dobio i stipendiju za glumačku akademiju, ali ju je odbio, jer je hteo da postane pilot. Prijavio se u američku avijaciju, gde je radio kao mehaničar. Nakon deset godina, preselio se u Los Anđeles, gde je počeo da pohađa časove glume. Pre nego što je stekao međunarodnu slavu prvo sa ulogama u TV sapunicama, a zatim i u filmovima („Street Smart“, „Slava“, „Bekstvo iz Šošenka“), Friman je kalio zanat na brodvejskim pozornicama, igrajući u u Šekspirovim adaptacijama, ali i u mjuziklima. Danas u svoj biografiji ima gotovo sto filmskih rola. On sam ističe da je najponosniji na one u filmovima „Slava“, „Vozeći gospođicu Dejzi“ i „Neoprostivo“.

Zbog specifičnog glasa, često je bio narator dokumentarnih i igranih filmova, ali i predizbornih spotova Baraka Obame i Hilari Klinton.

Ime Morgan nosili su i njegovi otac i deda, dok jedna od njegovih ćerki nosi ime Morgana. Ima još troje dece među kojima i sina, glumca, Alfonsa Morgana, koga je upoznao tek kada je ovaj ima 14 godina.

Igrao je dva puta Boga („Svemogući Brus“ i „Svemogući Evan“), a učestvovao je i u dokumentarcu kuće Nacionalna geografija „Priča o Bogu sa Morganom Frimanom“ koji istražuje razne religije. Pilotsku dozvolu dobio je pre nekoliko godina. Režirao je jedan film – „Bopha!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari