Morina: Uskoro će biti podignuta optužnica protiv osumnjičenih za masakr u zatvoru Dubrava 1Foto: Pixabay/ ErikaWittlieb

Protiv osumnjičenih za masakr u zatvoru Dubrava kod Istoka uskoro će biti podignuta optužnica, potvrdio je tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Iljir Morina, preneo je danas RTK.
On je za RTK rekao da su istrage o ovom masakru već završene.

„Uhapsili smo osumnjičenog za masakr u Dubravi, istraga je u toku već duže vreme. Istrage u ovom slučaju smo već završili i u fazi smo procene dokaza za mogućnost da u roku od nedelja, ako ne i meseci, podignemo optužnicu u ovom slučaju“, rekao je Morina.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, u Kazneno-popravnom domu Dubrava srpske snage su u maju 1999. godine ubile više od 90 i ranile oko 150 albanskih zatvorenika.

Morina je naveo i da je istraga završena i slučaju Staradrane, gde je ubijeno 16 civila.

„Obrađujemo dosije sa mogućnošću podizanja optužnice u roku od nekoliko nedelja“, rekao je Morina i dodao da su politički problemi, poput saradnje sa Srbijom, glavni faktor koji ometa istragu tih slučajeva.

„Nažalost, imamo samo prvu opciju – prikupljanje dokaza na teritoriji Kosova. Nedostaje saradnja sa Srbijom, što je, nažalost, velika prepreka u našem radu. Svi optuženi su begunci i pretpostavljamo, a za neke čak znamo, da žive u Republici Srbiji“, naveo je Morina.

On je dodao da je povećanjem broja istražitelja omogućeno prikupljanje činjenica i da se više radi na rasvetljavanju i kažnjavanju počinilaca ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari