Sjedinjene Države oštro su kritikovale predsednika Egipta Mohameda Morsija zbog antisemitskih izjava koje je dao pre nego što je izabran za šefa države. Jedan TV snimak iz 2010. prikazuje kako Morsi govori o cionistima kao o „krvopijama“ i „potomcima majmuna i svinja“.

Američki zvaničnici traže razjašnjenje od Morsija. Egipat od SAD godišnje dobija vojnu i ekonomsku pomoć od 1,5 milijardi dolara, a finansijska podrška i te kako ima veze sa održavanjem mira između Izraela i Egipta.

Vašingtonski Bliskoistočni institut za istraživanje medija (Memri) preveo je sa arapskog i objavio intervju koji je Morsi dao 2010. palestinskoj televiziji Al Kads kao lider Muslimanske braće. Morsi je pozvao na „vojni otpor u Palestini protiv cionističkih kriminalaca koji napadaju teritoriju Palestine i Palestince“. On je tada osudio i palestinsku upravu jer su je „stvorili cionistički i američki neprijatelji samo da bi se suprotstavili volji palestinskog naroda“. U jednom drugom intervjuu traži da Egipćani „svoju decu i unuke hrane mržnjom“.

– Ove izjave potpuno odbacujemo, kao što činimo sa svakom retorikom koja podržava versku mržnju. Takva retorika se koristi u regionu isuviše dugo. Ona je suprotna ciljevima mira – rekla je portparolka Stejt departmena Viktorija Nuland. Bela kuća je saopštila da je retorika „neprihvatljiva u demokratskom Egiptu“. Morsi mora jasno da stavi do znanja da poštuje ljude svih veroispovesti, izjavila je portparolka Džej Karni.

Međutim, i Stejt department i Bela kuća su naglasili da je Morsi pokazao da je „posvećen mirovnim naporima“ u regionu od kada je u junu preuzeo predsedničku funkciju. Egipatski lider je, istakle su Nuland i Karni, pomogao da se sklopi primirje između Izraela i Hamasa nakon što je u novembru izbilo nasilje u Gazi. Iako je otvoreno kritikovao Izrael, „on je podržao mirovni sporazum i nastavio da sarađuje s nama i sa Izraelom na zajedničkim ciljevima, uključujući Gazu“, rekla je Nulandova o Morsiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari