Glavna opoziciona koalicija u Egiptu odbacila je juče poziv predsednika Mohameda Morsija na nacionalni dijalog u cilju rešavanja krize. Nećemo učestvovati u besmislenom dijalogu, rekao je na konferenciji za novinare Mohamed el-Baradej iz Fronta za nacionalni spas, koji okuplja više pokreta i stranaka. Baradej je poručio da su u Frontu svi saglasni da „problem treba lečiti u korenu, a ne njegove simptome“. Rešenje nije bezbednosno, već političko, rekao je Baradej posle sastanka opozicije.


Front traži od Morsija da preuzme odgovornost za nasilje poslednjih dana u kojem je poginulo 47 osoba i da formira vladu nacionalnog jedinstva, rekao je jedan od lidera opozicije Hamden Sabahi. „Mi težimo dijalogu, ali nema garancija da će on biti uspešan… dok se proliva krv“, kazao je Sabahi.

Morsi je u nedelju proglasio vanredno stanje u tri provincije, a vlada je juče usvojila nacrt zakona koji predsedniku omogućava da izvede vojsku na ulicu kako bi s policijom održavala red. Jedna osoba je poginula juče na Trgu Tahrir u Kairu, tokom sukoba demonstranata i policije koji traju već peti dan. Žrtva je smrtno ranjena iz vatrenog oružja dok su demonstranti policiju gađali kamenicama a ona uzvraćala suzavcem, javlja Frans pres. Male grupe demonstranata su celu noć prkosile snagama bezbednosti na centralnom gradskom trgu, nakon što je predsednik Egipta Mohamed Morsi juče proglasio vanredno stanje u tri grada – Suecu, Ismailiji i Port Saidu.

U sukobi je proteklih dana poginulo više od 50 ljudi, a samo u Port Saidu su tokom vikenda nastradale 44 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari