Moskovski sud je naredio da veb-sajtovi uklone video- klipove ženske pank grupe „Pussy Riot“, čije su dve članice u zatvoru. Među klipovima je i onaj na kojem „Pussy Riot“ izvodi pesmu protiv predsednika Rusije Vladimira Putina u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, zbog čega su protiv njih i podignute optužnice. Snimak iz februara pregledan je na Jutjubu gotovo 2,4 miliona puta. Protiv suđenja pankerkama organizovani su protesti širom sveta.

Sud je saopštio da će svi veb-sajtovi koji ne budu poštovali njegovu odluku biti blokirani, a u svojoj presudi članice grupe nazvao „ekstremistima“. Još nije poznato da li sud zabranjuje sve video-klipove pank grupe. Sud je napravio spisak veb-sajtova na kojima postoje video-klipovi i saopštio da treba da budu blokirani, naveli su ruski mediji. Predstavnik Guglove kancelarije u Rusiji izjavio je da Jutjub neće odlučivati o klipovima dok ne dobije zvanična dokumenta, objavila je ruska novinska agencija Interfaks.

Sud je saopštio da je odluka zasnovana na zaključcima panela stručnjaka koji su proučavali sporni snimak grupe, na kojem članice obučene u haljine živopisnih boja i sa ski-maskama na licu pevaju i plešu ispred oltara. Sudija Marina Musimovič izjavila je da video ima „elemente ekstremizma“. „Postoje reči i dela koja ponižavaju razne društvene grupe na osnovu njihove veroispovesti“, rekla je sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari