Predsednik Sirije Bašar al Asad ocenio je juče u Damasku da protivljenje Rusiji vojnom napadu na Siriju može da doprinese stvaranju „novog svetskog poretka“. Kako je prenela sirijska državna televizija, Asad se zahvalio Rusiji za podršku Siriji od napada i terorizma koji podržavaju zapadne, regionalne i arapske zemlje.


„Ruski stav o sirijskoj krizi daje nadu u novi svetski poredak“, rekao je Asad tokom jučerašnjeg sastanka sa zamenikom šefa ruske diplomatije Sergejom Rjabkovim.

Rusija je juče optužila inspektore UN za pristrasnost zbog njihovog izveštaja o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, navodeći da je od vlasti u Damasku dobila dokaze da su sarin koristili pobunjenici.

„Razočarani smo, to je najmanje što možemo da kažemo, zbog toga kako su problemu prišli inspektori UN u Siriji koji su izveštaj pripremili na jedan selektivan i nekompletan način, ne uzimajući u obzir elemente na koje smo u više navrata skrenuli pažnju“, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je kazao da se bez kompletne slike o tome šta se dešava u Siriji zaključci inspektora UN mogu tumačiti samo kao „politički, pristrasni i jednostrani“. Ruski diplomata je naveo da je Rusija od režima u Damasku dobila dokaze koji idu u prilog tezi da su hemijsko oružje koristili pobunjenici, ali da je Moskva tek počela analizu tih informacija.

Mada se u izveštaju UN od 16. septembra ne navodi ko je kriv za napad hemijskim oružjem, SAD i dalje tvrde da je za njega direktno odgovoran sirijski režim. Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će SAD pažljivo nadgledati svaki korak u ostvarivanju plana o uklanjanju hemijskog oružja u Siriji, pri čemu će i dalje držati sirijski režim pod kredibilnom vojnom pretnjom. Keri je preksinoć na sastanku iza zatvorenih vrata informisao članove Odbora za spoljne poslove Senata o strategiji za uklanjanje hemijskog oružja u Siriji koju je prošle sedmice dogovorio s Rusijom u Ženevi.

Prema rečima senatora Dika Durbina, Keri je na sastanku rekao da ključne reči nisu „veruj, ali proveravaj“, već „proveravaj i proveravaj“. „Mislim da to odražava činjenicu da se suočavamo s ratnom zonom, s građanskim ratom koji traje, što izuzetno otežava (proveru), a još se u čitavoj ovoj stvari suočavamo s problematičnim saveznicima. Ovaj zadatak je obeshrabrujuć, ali će poslužiti dobro ako možemo da ga ispunimo i učinimo ovaj svet bezbednijim“, rekao je Durbin. Prema dogovoru Rusije i SAD, vlasti u Damasku imaju nedelju dana da predaju spisak hemijskog oružja, koje će biti uništeno do polovine 2014.

Obama o kontroli oružja

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je američki Kongres da ubrza rad na izmenama zakona o kontroli naoružanja. Dan pošto je u ponedeljak u sedištu Ratne mornarice u Vašingtonu jedan napadač vatrenim oružjem ubio 12 ljudi, Obama je ocenio da „velika većina“ Amerikanaca podržava promene propisa o privatnom naoružanju, što do sada nije moglo da bude učinjeno zbog protivljenja republikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari