Gruzija je juče burno reagovala na predlog Francuske da proda tenkove i ratne brodove Rusiji kao krajnje opasan potez koji bi omogućio Moskvi da izvrši invaziju na bilo koju svoju bivšu sovjetsku republiku ili istočnu Evropu „u roku do nekoliko sati“.

Lider Gruzije Mihail Sakašvili, koji boravi u Londonu, kaže da je prodaja naprednih ratnih brodova tipa „mistral klas“ veoma rizična i da bi dovela do direktnog sukoba između NATO i ruskih snaga u Crnom moru. Obećao je da će tražiti hitno da razgovara sa Nikolom Sarkozijem koji je odobrio ali ne i formalno objavio ovu trgovinu. Sakašvili je naveo da je Rusija imala „mistral“ ratne brodove 2008. mogla je osvojiti rat protiv Gruzije za 40 minuta umesto za 26 sati. Podjednako je zabrinjavajući, navodi Sakašvili, predlog francuske kompanije Panhard da proda tenkove Moskvi, te takođe naveo da je Rusija imala takve tenkove 2008. ušla bi kroz tunel u Južnu Osetiju daleko brže.

Rusija pregovara o sporazumu vrednom 500 miliona evra o kupovini najmanje jednog broda „mistral“ kapaciteta da preveze 16 helikoptera i 750 kopnenih snaga. Gruzijsko upozorenje našlo je odjeka i u baltičkim zemljama. Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Pet, apelovao je na Pariz da razmotri koliko bi dogovor iskomplikovao bezbednost NATO. Pet navodi da Moskva sada posmatra NATO kao neprijatelja a prodaja brodova „mistral“ narušila bi „bezbednosni balans“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari