Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je juče da je podrška Rusije uvođenju sankcija UN njegovoj zemlji neprihvatljiva i apelovao na ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da preispita svoj stav. „Naš sused Rusija ne bi trebalo da u ovim osetljivim vremenima podržava one koji su protiv nas i pokazuju neprijateljstvo prema nama već 30 godina.

To je za Irance neprihvatljivo i nadam se da će ona to ispraviti“, poručio je Ahmadinedžad u govoru emitovanom na iranskoj televiziji. On je rekao i da dogovor, koji je Iran postigao sa Brazilom i Turskom, o slanju svojih zaliha slabo obogaćenog uranijuma u inostranstvo na dalju preradu i pretvaranje u gorivo za nuklearni reaktor u Teheranu, predstavlja „odličnu priliku“ koju bi američki predsednik Barak Obama trebalo da iskoristi.

Iran je sa Brazilom i Turskom pre deset dana postigao dogovor o slanju 1.200 kilograma slabo obogaćenog uranijuma u inostranstvo, u zamenu za uranijumske šipke neophodne za rad teheranskog reaktora u kojem se proizvode izotopi za lečenje raka. Teheran je pre nekoliko dana predao Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) pismo u kojem su izneti detalji sporazuma koji je ta država sklopila sa Brazilom i Turskom. Međutim, SAD su prošle sedmice Savetu bezbednosti UN predale nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje uranijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari