Na samitu Rusija – EU koji je počeo sinoć u Rostovu na Donu, ruske vlasti će pojačati pritiske ka ukidanju viza za svoje građane te zatražiti pomoć Unije u modernizaciji svoje ekonomije.

Ruski lider Dmitrij Medvedev domaćin je zvaničnicima iz EU tokom dva dana trajanja samita u gradu na jugu zemlje. Zamenik šefa ruske diplomatije Aleksander Gruško apelovao je na evropske lidere da pokažu političku volju i omoguće viznu liberalizaciju za građane Rusije. „Voleli bismo da naši evropski partneri formulišu svoju viziju kada je reč o ovom pitanju. Vreme je za donošenje političkih odluka“.

Rusija već godinama bezuspešno pokušava da iskamči od Evrope bezvizni režim, međutim države Unije su kao razloge za nastavak graničnih kontrola navodile nasilje u Severnom Kavkazu te porozne ruske granice sa bivšim sovjetskim susedima. Gruško tvrdi da je Rusija izašla u susret zahtevima EU kao što je potpisivanje sporazuma sa državama Unije kada je reč o povratku ilegalnih imigranata u matične zemlje.

Za razliku od perioda od pre nekoliko godina, Rusiji su danas preko potrebni strani investitori te stoga bliža saradnja i otvorenije granice sa EU. Imajući u vidu loše stanje globalne ekonomije te činjenicu da Rusija u velikoj meri zavisi od prihoda od nafte i gasa, Moskva pokazuje veće interesovanje za modernizacijom ekonomije.

Sastanak u Rostovu na Donu, kako se očekuje, biće okončan političkom deklaracijom „Partnerstvo za modernizaciju“ zasnovanoj na obnovi ekonomske, industrijske saradnje i trgovinskih veza sa najvećim istočnim susedom EU. Dogovor predviđa da Rusiji bude omogućen lakši pristup zapadnoj tehnologiji, nešto što je ruski premijer Vladimir Putin nazvao „odlučujućom tačkom“ u bilateralnim odnosima Moskve i Brisela. U zamenu za to Evropa očekuje da se Rusija konačno uhvati u koštac sa korupcijom, ojača vladavinu prava ali i sprovede brojne druge reforme. Još nije poznato da li su ruski lideri spremni za ovakve temelje promene.

„Ono što je Rusiji potrebno i što ona želi jeste ekonomska podrška koja bi omogućila da se održi sadašnji sistem političkog i ekonomskog upravljanja u trenucima krize“, ističe Sem Grin, politički analitičar pri Karnegi Centru u Moskvi. Evropa može to da im obezbedi, ali još treba da shvati koje bi bile njene koristi od toga, dodaje Grin. „Nijedna strana ne razume u potpunosti šta druga strana želi i očekuje od boljih odnosa“.

EU je broj jedan trgovinski partner Rusije dok je procenjeno da države Unije čine 80 odsto svih investicija u Rusiju. Samit se održava u trenutku dok se Evropa bori sa dužničkom krizom koja se iz Grčke prenosi na ostatak Starog kontinenta, pre svih na Irsku, Španiju i Portugal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari