Vanredna konferencija 30 učesnika Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, koja je na inicijativu Rusije održana u Beču, završena je bez izjava pošto njeni učesnici nisu mogli da postignu kompromis.
Gotovo osam godina evropske zemlje i SAD ne ratifikuju pomenuti Sporazum.

Vanredna konferencija 30 učesnika Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, koja je na inicijativu Rusije održana u Beču, završena je bez izjava pošto njeni učesnici nisu mogli da postignu kompromis.
Gotovo osam godina evropske zemlje i SAD ne ratifikuju pomenuti Sporazum. Zbog toga se Rusija obratila s molbom da se u Beču održi vanredna konferencija učesnika Sporazuma koji je potpisan 1990, godinu pre raspada SSSR i tri meseca pre raspuštanja Organizacije Varšavskog ugovora. Od tada su svi učesnici Varšavskog ugovora, a takođe tri bivše sovjetske pribaltičke republike, ušle u NATO, što je u potpunosti promenilo balans snaga. Čak i adaptirani Sporazum posle njegovog ratifikovanja ponovo treba adaptirati. Zapad danas ima tri puta više teške tehnike – aviona, tenkova i artiljerije – od Rusije.
Vladimir Putin je, obraćajući se Federalnom parlamentu Ruske Federacije, izjavio da Rusija može proglasiti moratorijum na Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, to jest privremeno obustaviti ispunjavanje svojih obaveza iz Sporazuma koji poštuje jedino Rusija. Sporazum koji je adaptiran 1999. nijedna od zemalja Zapada ne želi da ratifikuje dok Rusija ne povuče svoju vojsku iz Gruzije i Pridnjestrovlja.
U svakom slučaju, sve ruske baze biće povučene iz Gruzije 2008. Napredak u toj oblasti priznaju i natovci. Šef američke delegacije na Bečkoj konferenciji Denijel Frid, zamenik državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije, isticao je da je Rusija uradila mnogo u pravcu ispunjavanja takozvanih Istanbulskih sporazuma o Gruziji. Kamen spoticanja i dalje ostaje situacija u Pridnjestrovlju.
Na otvaranju bečkog foruma šef ruske delegacije Anatolij Antonov izložio je učesnicima rusku „mapu puta“ za spasavanje Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi. Prvi stav u tom dokumentu odnosi se na uključivanje u Sporazum zemalja Baltika. Dalje sledi zahtev za smanjenjem dozvoljenih nivoa naoružanja i tehnike za zemlje NATO, u cilju da se otklone prednosti koje je Alijansa stekla posle uključivanja u listu zemalja Istočne Evrope. Rusija takođe predlaže da se odredi pojam „suštinske borbene snage“, a da se pre toga „ispolji suzdržanost“ u njihovom povećavanju (u praksi to znači odustajanje SAD od razmeštanja pet hiljada svojih vojnika u bazi u Rumuniji i Bugarskoj). Sem toga, Moskva insistira na početku primene najkasnije od 1. jula iduće godine sporazuma o adaptaciji Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi i razradi uslova uključivanja u Sporazum novih učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari