"Da li se vozaš ili te vozaju": Inicijativa "Most ostaje" ukazala na posledice uklanjanja Savskog mosta 1Foto: Aleksandar Roknić

Građani okupljeni oko inicijative „Most ostaje“ organizovali su danas na novootvorenom kružnom toku kod Brankovog mosta akciju pod nazivom „Da li se voziš, ili te vozaju“, čiji je cilj da skrenu pažnju svim učesnicima u saobraćaju da će u slučaju demontaže Starog savskog mosta nastati još veće gužve i saobraćajni kolapsi.

Učesnici skupa drže transparente sa napisima „Što si duže u gužvi, kraće si sa svojim detetom“ , „Kakav vam je kružni tok misli“ , „Besan si zbog gužve, samo čekaj da nam Stari savski most ruše“ , „Još veća ti se gužva sprema, jer jedan želi da nas nema“, „Da li se vozaš ili te vozaju u krug“ , „Budi Zarić“ i „Borba traje, most ostaje“.

Iz Inicijative „Most ostaje“ smatraju da bi se slika gradskog saobraćaja izuzetno promenila ukoliko bi u sledeće četiri godine ostali bez Starog savskog mosta, koji danas koristi 14 odsto Beograđana.

Naveli su da su Beogradu potrebna još dva mosta da bi se ovaj kolaps u prestonici počeo rešavati, a umesto toga nam se nudi rušenje potpuno strukturalno i tehnički zdravog, ali nažalost deceniju neodržavanog mosta.

Ako bismo mogli da uštedimo samo 15 minuta koje provodimo vozeći se na posao svakog dana, na kraju meseca imali biste 10 sati više da provedete sa svojom decom, porodicom, prijateljima, ili da radite šta želite, navodi Inicijativa.

Oni tvrde da se u ovom slučaju ne radi samo o „krađi 100+ miliona, već o ismevanju zdravog razuma građana i direktnoj krađi životnog vremena svakoga od nas i naših“.

„Kada na to dodamo ukidanje i usporavanje auto-puta, ukidanje tramvajskih i trolejbuskih linija, GSP koji se privatizuje dok se vozila privatnika samozapaljuju, svima je jasno da će Beograd implodirati od neplanskog razvoja“, ukazali su.

Inicijativa ističe da je Stari savski most deo naše istorije i neizostavni segment saobraćajne mreže Beograda.

„Postoje stručna i funkcionalna rešenja koja ne uključuju rušenja i milionska zaduživanja, samo je potreban dijalog, koji uporno izostaje“, kazali su.

Današnji skup protiče bez incidenata i obezbeđuju ga inspektori odeljenja za Javni red i mir Policijske uprave za Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari