"Da se ja pitam, ovaj most treba zatvoriti": Koliko je bezbedan drveni most preko Timoka u Zaječaru? 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Mirko Jelenković, diplomirani građevinski inženjer, koji se 50 godina bavi projektovanjem mostova, kaže da je drveni most preko Timoka u Zaječaru, na Popovoj plaži, u katastrofalnom stanju, i da je potrebno da se što pre zatvori i sanira.

Prema njegovim rečima, most u Zaječaru treba zatvoriti, i uraditi hitnu sanaciju, a da bi se izvršila sanacija, mora se prvo uraditi projekat.

„To je potrebno da uradi preduzeće „Piramida“ iz Sremske Mitrovice. Zašto to kažem? Zato što nije samo u pitanju zamena patosnih gredica i patosa na mostu, koji su u očajnom stanju. Gredice na mostu se mogu izvaditi. Iz njih vire ekseri. Merio sam, i do sedam santimetara vire. Zamislite da se neko saplete i da padne glavom na ekser? Odmah je u najavi katastrofa“, objašnjava Mirko Jelenković.

Sagovornik Danasa ističe da pored problema sa patosom, patosne grede su ušrafljene u glavne nosače.

"Da se ja pitam, ovaj most treba zatvoriti": Koliko je bezbedan drveni most preko Timoka u Zaječaru? 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Konstrukcija koja ima raspon od 40 metara je rađena sa dva glavna nosača koji su lamelirani. Postoje i poprečni nosači koji su takođe lamelirani, i imaju dvostruko podupiranje sa zglobnom i krutom vezom. Takođe postoje i zatege koje mogu da se štimaju, zavisno da li je leto ili zima. Međutim to ništa nije rađeno, pošto se vidi po korozijama.

On ističe da je, ako je želja da se ovaj most sačuva, potrebna velika i skupa sanacija.

„Glavni nosači su propali. Kao što sam rekao i patosne grede koje su zašrafljene, u glavne nosače, one se sada vade. Ti šrafovi ne mogu da se ušrafe u glavne nosače, jer su nosači na gornjoj površini istruleli. Koliko su istruleli, sada se ne može reći, dok se ne skine ceo patos. Ako je do dva santimetra neće biti problema, ali ako je pet i više, to samnjuje visinu, i potrebno je da se zadire u statički proračun. Takođe da se proveri nosivost, jer je pitanje koliko u projektu imaju rezervu u statičkom proračunu“, objašnjava inženjer iz Zaječara.

"Da se ja pitam, ovaj most treba zatvoriti": Koliko je bezbedan drveni most preko Timoka u Zaječaru? 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Jelenković kaže da su veze glavnih nosača i pokretnih nosača tako zamišljene na osloncima sa metalnom konstrukcijom i zavrtnjima su vezani za obalno armirano-betonske stubove.

„Tu su dva glavna nosača, totalno propala. Oni su ispucali, ima truleži, i zavrtnji više nemaju nikakvu funkciju i ne mogu da ostvare vezu. Metalna konstrukcija sa šrafovima je pod korozijom, i ona takođe mora da se zameni. Neko iz vlasti je to verovatno video pa su dole ispod mosta, izvršili podupiranje. Ako se veza izgubi sa obalnim betonskim stubom, most bi mogao i da padne. Tu je poprečni nosač, ali je i on istrulio, da se spusti. Međutim, oni su uradili improvizovano podupiranje, nekim gredicama, da je to katastrofalno. Jedan glavni nosač su podupreli na dva mesta sa gredicama – užas“, kazao je on.

Mirko Jelenković kaže da po njemu, ovaj most odmah treba da se zatvori, da se podigne patos, da se vidi stanje glavnih nosača, da se vidi šta je sve trulež zahvatila, i da se u isto vreme radi projekat sanacije.

"Da se ja pitam, ovaj most treba zatvoriti": Koliko je bezbedan drveni most preko Timoka u Zaječaru? 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

I Zaječarci strahuju da li je most u Zaječaru siguran

Pitali smo i Zaječarce koje smo zatekli na mostu, šta misle, da li je potrebna sanacija i da li je most bezbedan.

Radmila Najdanović kaže da svakodnevno prolazi preko mosta, ali da je od prošle godine on u katastrofalnom stanju.

„Stvarno očajno izgleda. Kao da je bezbedan, ali…Bojim se kada prolaze mala deca. Ima puno eksera koji vire. Prolaze i biciklama. Ne daj bože da neko padne. I ja se bojim da uskoro neću moći da prolazim ovde. Vlast niša nije uložila u most. Pogledajte na šta liči park sa paunovima malo dalje. To su pretvorili u kokošinjac. Ne čiste ni Timok, pogledajte koliko smeća ima. Do pre par godina se nešto i čistilo, a sada ništa“, objašnjava naša sagovornica.

"Da se ja pitam, ovaj most treba zatvoriti": Koliko je bezbedan drveni most preko Timoka u Zaječaru? 5
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Ističe da se i trava na Popovoj plaži ne zaliva, i da je ceo kompleks bukvalno zapušten.

„Bojim se da će sve ovo da propadne. Čula sam i da će Kinezi da nasele ovaj deo Zaječara. S obzirom da sam ovde došla iz Krivelja kod Bora, ja znam kako to ide kada se oni pojave – ostavljaju pustoš. Upozoravam, ako ovde dođu, nastaće haos“, zaključila je ona.

I drugi sugrađani koje smo zatekli na mostu, sličnog su mišljenja.

"Da se ja pitam, ovaj most treba zatvoriti": Koliko je bezbedan drveni most preko Timoka u Zaječaru? 6
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Ma neka srede ovo dok neko ne pogine. Ovo je sramota“, poručio je stariji muškarac.

Kontaktirali smo Komunalnu inspekciju, iz koje nam je rečeno da će izdati nalog za inspekcijski nadzor, ali do objave teksta, nismo saznali šta je inspekcija odlučila.

"Da se ja pitam, ovaj most treba zatvoriti": Koliko je bezbedan drveni most preko Timoka u Zaječaru? 7
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari