Grad Kraljevo od pre 17 godina kao svoj Dan grada slavi 7. oktobar – Kraljevdan. Toga dana Srpska pravoslavna crkva slavi svetog Simona Monaha, kao dan kojim se obeležava uspomena na Stefana Prvovenčanog, srednjovekovnog srpskog vladara koji je tadašnju srpsku državu Rašku uzdigao u rang kraljevine. On je krunisan 1217. godine u manastiru Žiča, a kraljevsku krunu mu je na glavu stavio njegov brat Rastko (Sveti Sava) posle dobijene saglasnosti od pape Hornija III.


Posle prve smene vlasti na demokratskim izborima u Kraljevu 1997. godine prekinut je kontinuitet vlasti od završetka II svetskog rata pa se, u kontekstu tog diskontinuiteta, prestalo sa obeležavanjem 29. novembra kao Dana oslobođenja Kraljeva (1944. godine). Zbog imena grada koje u osnovici nosi imenicu kralj, a i zbog želje da se uhvati još jača veza sa svetlom istorijom države Nemanjića, kada je ondašnja Srbija bila respektabilna sila i značajan faktor u istoriji Evrope, doneta je 22. septembra 1998. godine odluka Skupštine grada koju je potpisao tadašnji predsednik Skupštine opštine Kraljevo dr. Radoslav Jović.

Mošti Stefana Prvovenčanog inače počivaju u manastiru Studenica, i ne iznose se van njega osim u vanrednim prilikama kakav je, recimo, bio I svetski rat (kada su srpski vojnici prilikom svog povlačenja nosili mošti Sv. Simona Monaha do Pećke patrijaršije, da bi kasnije bile prenete u manastir Ostrog, gde su ostale do 1919) ili pak povodom izuzetnih praznika uz saglasnost nadležnog episkopa Žičkog.

Tako je, ove godine, po dobijanju saglasnosti od episkopa Žičkog Justina, odlučeno da se, kao sastavni deo obeležavanja Dana grada Kraljeva posle gotovo celog jednog veka, mošti Stefana Prvovenčanog iznesu iz manastira Studenica.

Posle današnjeg dočeka moštiju u manastiru Žiča one će danas u 17 i 30 biti prenete u Kraljevo – najpre u crkvu Svete Trojice, da bi potom 3. oktobra, posle litije ulicama Kraljeva bile prenete u hram spaljivanja moštiju Svetog Save u Kraljevu. Tamo će se 7. oktobra održati Sveta arhijerejska liturgija koja je ove godine, kao i sva dešavanja u vezi sa prenosom moštiju, sastavni deo zvaničnog programa obeležavanja Dana grada Kraljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari