Može li beli štrajk da reši problem bezbednosti u školama? 1Foto: EPA- EFE/Andrej Čukić; Ilustracija: Danas

Sindikalna borba u prosveti trenutno se vodi na dva fronta.

S jedne strane četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika sprovode sindikalne akcije ne bi li izdejstvovali veći procenat povećanja plata u obrazovanju od 1. januara naredne godine, dok s druge strane članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) učestvuju u belom štrajku, čiji je cilj da se poveća bezbednost zaposlenih u školama.

NSPRS je najavio da od 13. oktobra ulazi u drugu fazu belog štrajka upisivanjem ocene „odličan 5“ svakom učeniku.

Ta petica, kako kažu, ukoliko zahtevi belog štrajka ne budu usvojeni ni do kraja polugodišta, biće osnov za zaključivanje ocena „odličan 5“, bez obzira na sve druge ocene koje će se davati prema objektivnim kriterijumima, na uobičajene načine.

O tome da li će ovakav način sindikalne borbe rešiti problem bezbednosti u školama prosvetni radnici imaju različita mišljenja.

„Da li će rešiti sve probleme – neće. Ne može se sve rešiti dok je društvo prepuno nasilja. Da li će umanjiti potencijanu opasnost – svakako hoće. Ako za to nije potreban nijedan dinar, pitanje je za državu zašto se pravi blesava već četiri meseca, od kada je štrajk najavljen. Nijedan poziv nismo dobili. Oni imaju svoje partnere, a za ostalo ih baš briga“, kaže Dušan Kokot, predsednik NSPRS-a.

Marija Starčević, nastavnica srpskog jezika i književnosti, misli da ovaj vid štrajka nije najsrećnije rešenje i da neće doneti poboljšanje uslova rada, ali kaže da razume revolt iz kog se rodila takva ideja.

„Sumnjam da bi i neki drug vid štrajka dao rezultate jer ovoj državi odnosno onima koji je vode nije stalo do obrazovanja. Bezbednost nastavnika ih takođe ne zanima, na šta smo navikli, ali ne zanima ih ni bezbednost dece. Tamo gde obezbeđenja ima, plaćaju ga roditelji. Jedino važno je da se ne potroši novac, da se uštedi na sve moguće načine. Novca očigledno ima, samo ne za prosvetu“, komentariše Starčević.

Petar Panić, predsednik sindikata 12. beogradske gimnazije, koji je deo Foruma beogradskih gimnazija, podseća da su zahtevi koje su Vladi postavila četiri reprezentativna sindikata obrazovanja predstavljaju ono što je potpisano i dogovoreno.

„Novi nezavisni sindikat deluje samostalno, bez konsultacije sa drugim sindikatima i promoviše beli štrajk. Takav vid protesta predstavlja urušavanje i ono malo integriteta prosvetnih radnika.Takav štrajk je beskompromisna borba bez obzira na šire društvene posledice o kojima, ipak i pored svih nepravdi, prosvetni radnici treba da brinu“, smatra Panić.

Zahtevi belog štrajka su da se odgovarajućim izmenama zakona i pratećih propisa unapredi bezbednost u školama tako što će se nastavnicima garantovati efikasnija pravna zaštita od napada, omogućiti im da učenike koji se izrazito neprimereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa časa i nastave, kao i ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari