Može li država da postavi dekana FPN-a? 1Foto: Jovana Stanković/ Danas

Ni tri dana posle dešavanja na Fakultetu političkih nauka, nema odluke Saveta Fakulteta kojom bi bio potvrđen izbor Slaviše Orlovića za dekana ili konstatovana njegova ostavka.

Izlazak iz krize u kojoj se FPN našao zbog ostavki šest članova Saveta iz reda Nastavno-naučnog veća deo zaposlenih vidi u tome da Savet najpre raspiše izbore za nove članove, koje treba da imenuje Veće i da se potom krene u novu proceduru izbora za dekana.

– Savet po trenutnoj interpretaciji treba da sazove najstarija članica tog tela – kaže za Danas profesor FPN-a Đorđe Pavićević, jedan od članova Saveta koji je podneo ostavku.

On potvrđuje da bi Savet morao po svojim obavezama da raspiše izbore, a da NN veće glasa ko će ga predstavljati u tom telu, jer je predstavljenost kolektiva Fakulteta grubo narušena ostavkama doskorašnjih članova.

„Kada članu Saveta Fakulteta, predstavniku Nastavno-naučnog veća, odnosno stručne službe prestane mandat pre isteka vremena na koji je
izabran Savet Fakulteta raspisaće izbore u izbornoj jedinci u kojoj je mandat upražnjen“, propisuje Statut FPN-a.

Taj dokument predviđa i da je Savet taj koji bira dekana, a ako on ne bude izabran, ovaj organ postavlja v. d. dekana i to iz reda nastavnika Fakulteta, do izbora novog dekana.

Pravnici sa kojima smo razgovarali pojašnjavaju da aktuelnom dekanu FPN-a mandat traje do kraja školske godine, odnosno do 30. septembra 2024. godine i da pitanje određivanja vršioca dužnosti još uvek nije aktuelno.

Logično bi, kažu, bilo da se izaberu nedostajući članovi Saveta, na način predviđen Statutom, pa da se tek onda krene sa ponavljanjem postupka izbora dekana.

U javnosti je otvoreno i pitanje da li bi država mogla da imenuje v. d. dekana.

Pravnici kažu da po propisima iz oblasti obrazovanja tako nešto nije predviđeno, ali da bi u krajnoj nuždi država mogla da se umeša, ako dođe do blokade rada fakulteta, jer ako ništa drugo na fakultetu mora da postoji odgovorno lice da bi potpisalo naloge za isplatu plata.

– Ako se dekan ne izabere do 1. oktobra, Savet imenuje v. d. dekana sa ograničenim mandatom. Međutim, ako nastane potpuni zastoj ili blokada funkcionisanja, Vlada može da uvede prinudnu upravu. Problem je što oni mogu da proizvedu taj zastoj – smatra Pavićević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari