Kampanja za parlamentarne izbore u Britaniji 7. maja se zahuktava, a zabrinuti torijevci apelovali su na premijera Dejvida Kamerona da promeni ton partijske kampanje po ugledu na Frenklina Ruzvelta, koji je u Beloj kući proveo više mandata i to baš u periodu velike depresije, uz optimističnu pesmu koja je obeležila uspešnu kampanju nekadašnjeg predsednika SAD – „Srećni dani su ponovo ovde“, piše Gardijan.

– Usred zabrinutosti da torijevci „igraju uz pesimističnu melodiju“ koju svira antievropska Partija za nezavisnost Velike Britanije (UKIP), premijeru je rečeno da su rezultati partije najbolji kada se okrene optimističnoj budućnosti.

„Naša kampanja dovodi do očajanja. Siguran sam da mali deo Dejvida umire svaki put kada mora da se služi negativnom retorikom“, kaže jedan bivši ministar. Optimizam uvek pobeđuje. Pesimizam igra po melodiji UKIP-a. Trebalo bi da imamo više samopouzdanja“, prenosi britanski dnevnik.

Sinoćna prva dvočasovna TV debata koja je emitovana uživo ujedno je bila i prilika da se pokaže rascepkanost političkog pejzaža, sa učešćem lidera sedam političkih stranaka: konzervativaca, laburista, liberalnih demokrata, UKIP-a, zelenih i nacionalista Škotske (SNP) i Velsa. U raspravi su dominirale teme krize zdravstvenog sistema (NHS), ekonomije, imigracije i Evrope. Debata se, međutim, više nego ikada vodi i na društvenim mrežama.

ajski izbori važe za najneizvesnije u proteklih nekoliko decenija, a njihov ishod mogao bi da utiče na to da li Britanija napušta EU ili Škotska ponovo pokreće pitanje nezavisnosti. Kameron je obećao referendum po pitanju ostanka u EU ako bude pobedio, što će gotovo sigurno dovesti do izlaska Britanije iz ove organizacije, prenosi Telegraf. Među retkim stvarima koje su izvesne je da će nakon glasanja 7. maja premijer biti ili dosadašnji šef vlade i lider konzervativaca Dejvid Kameron ili laburista Ed Miliband.

Prema poslednjim anketama, konzervativci i laburisti se nalaze rame uz rame sa oko 34 odsto podrške birača i tu savršenu ravnotežu održavaju već šest meseci. Na trećem mestu sa 13 odsto je UKIP, koji je pobedio prošle godine na izborima za Evropski parlament, Liberalno-demokratska stranka ima osam, Zeleni pet, a svi ostali zajedno šest odsto.

Prognoze za odnos snaga u parlamentu je teže dati pošto se primenjuje jednokružni većinski sistem koji stvara znatan raskorak između glasova i broja mesta u Donjem domu. U ovakvom sistemu stranka koja je druga po broju glasova često dobija manji udeo mesta od udela u broju glasova, dok ostale stranke praktično nemaju predstavnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari